Mentaliteiten veranderen

De grootste uitdaging voor gezinscoach Iurie

"Ons doel is om gezinnen te leren 'zwemmen'..."

Vijftig jaar communisme leerde de inwoners van Moldavië afhankelijk zijn van de staat, om nergens naar te streven, niet zelf na te denken en niks te doen om geld te verdienen. Dit vertelt Zending over Grenzen-gezinscoach Iurie, die inmiddels wél durft te streven en wel naar het helpen van zijn landgenoten. “Ons doel is om gezinnen te leren zwemmen, in plaats dat ze zinken.”

Iurie zat in het leger en zag met eigen ogen verschillende gebeurtenissen in de recente geschiedenis van zijn land zich ontvouwen. Van het uiteenvallen van de Sovjet-Unie en daarmee de dreiging op een burgeroorlog in Moldavië tot de uitdagingen waar het Oost-Europese land vandaag de dag mee te maken heeft. Een groot deel van die uitdagingen heeft te maken met het veranderen van de Moldavische mentaliteit. “Het communisme heeft het verlangen en de motivatie uit ons land gerukt”, vertelt de gezinscoach.

“Na de Tweede Wereldoorlog werd iedereen met een bedrijf, een opleiding, oftewel: iedereen die een intellectuele bedreiging was of ergens over nadacht naar de Goelag (straf- en werkkampen in de Sovjet-Unie, red.) in Siberië gestuurd”, vervolgt Iurie. “De vader van mijn vrouw is naar zo’n kamp gestuurd – en hij is nooit meer teruggekomen. Hij was een hardwerkende smid die zijn gezin een goed leven wilde geven. Zo is een hele generatie Moldaviërs die ons land had kunnen inspireren en leiden uitgewist.”

"Zo is een hele generatie Moldaviërs die ons land had kunnen inspireren en leiden uitgewist."

Via het gezinssponsoringsprogramma van Zending over Grenzen helpt Iurie vandaag de dag Moldavische gezinnen om de negatieve mentaliteit die hen is aangeleerd te veranderen. Zijn eigen leven veranderde in 1997 toen hij christen werd. Voor de 55 gezinnen en 58 kinderen waar hij mij werkt, is hij nu hét voorbeeld van christelijke liefde. Zijn geduld, begrip  en zorg zijn van groot belang in zijn werk. “Stapje voor stapje, langzaamaan willen we de levens van elke generatie Moldavische gezinnen positief veranderen. Het is niet makkelijk; vijftig jaar leven onder het communistische regime heeft diepe sporen achter gelaten. Maar ik voel me gedragen als ik hoop in de ogen van mensen zie opkomen en het doet me pijn om hun pijn en moeilijkheden te zien. Bid asjeblieft dat ik de beste manieren vind om de mensen waarmee ik werk te bemoedigen.”

Lees onze verhalen

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde