"We voelen ons geliefd"

Voedselpakkettenactie in Oekraïne

"Toen kreeg hij een ontsteking in zijn hersenen en sindsdien is hij verlamd..."

Werkloosheid, medische nood, huishoudelijke problemen: er zijn veel verschillende redenen waarom duizenden mensen in Oost-Europa in schrijnende armoede leven. Hard werken alleen is helaas niet genoeg om je gezin een goed leven te geven, ondervindt helaas ook de familie Gamza. Deze winter krijgen zij een Voedselpakket van Zending over Grezen, dit is hun verhaal.

Kerst is voor de Oekraïense Gamza-familie een zeldzaam moment waarop iedereen samen is. In het dagelijks leven werkt vader Vitaliy namelijk als een bouwvakker in een stad vierhonderd kilometer van hun huis. "Het is moeilijk om thuis te komen en te merken dat je kinderen gegroeid zijn en hoe weinig invloed je hebt op hun ontwikkeling", vertelt de vader. "Ik wou dat ik dichter bij huis kon werken, maar er is volledige werkloosheid in de regio* waar wij wonen. Er zijn geen wegen, geen fabrieken en geen ondernemingen."

Ondanks zijn werk, heeft het gezin het financieel erg zwaar. Ook de handicap van de oudste zoon Vladyslav (13) die veel zorg nodig heeft, is een grote zorgenpost binnen het gezin. "Tot hij vier jaar was, was Vladyslav een levendig, vrolijk jongetje; mijn oogappeltje", vertelt Vitaliy Gamza. "Toen kreeg hij een ontsteking in zijn hersenen en sindsdien is hij verlamd, niet in staat om te zien en te praten." De inmiddels 13-jarige Vladyslav lijdt aan hersenverlamming en zijn oma helpt in zijn zorg. Ze houdt hem liefdevol op schoot, zijn pijn is duidelijk ook haar pijn. Ze vertelt: "We hebben van alles geprobeerd, maar zijn ziekte is zo ernstig dat de kans op verbetering zeer klein is. Revalidatietherapie is de enige vorm van verlichting, maar in dit geïsoleerde dorp zonder ziekenhuis is dat geen optie."


Moeder Lyudmyla is dankbaar voor de hulp die ze krijgt, want zelf zorgt ze voor haar drie andere kinderen, het huishouden en hun moestuin met wat dieren. "Toen ik jong was droomde ik van een spannend en zorgeloos leven", vertelt ze. "De armoede waarin we leven, onze povere leefomstandigheden en mijn zoons ziekte hebben die verwachtingen weggenomen. Toch zou ik het niet willen missen: mijn leven is zwaar, maar ik krijg er zo veel liefde voor terug."

"Mijn leven is zwaar, maar ik krijg er zo veel liefde voor terug."

Het gebrek aan stabiliteit en economische welvaart is voor veel gezinnen in deze regio een groot probleem. Ouders hopen op een betere toekomst voor hun kinderen, maar de situatie verslechtert juist en dat zorgt voor veel frustratie. Zending over Grenzen werkt met de kansarme gezinnen en geeft hen steun en een kans om de armoede te verslaan. Deze Kerst staat in het teken van de Voedselpakkettenactie. "De steun van Zending over Grenzen helpt me te geloven dat een beter leven mogelijk is", zegt Vitaliy. "Dankzij hen krijgen we voedsel, maar ook kleding, schoenen en hygiëne-artikelen. Het weinige geld dat ik verdien kan ik besteden aan bijvoorbeeld het verbeteren van ons huis. Daarnaast is hun emotionele steun heel belangrijk voor ons. We voelen ons geliefd en kunnen daardoor zelf ook beter liefhebben."

*Om privacy-redenen vermelden we niet in welke regio dit gezin precies woont, maar dat is wel bij ons bekend.

Lees onze verhalen

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde