Licht en liefde brengen in de vrouwengevangenis

Prison ministry in Roemenië

Met zestien vrouwen in één cel, twintig tot tweeëntwintig uur per dag

Op de donkerste plekken is het licht het hardst nodig. Daarom werkt Zending over Grenzen samen met lokale organisaties om gevangenen te bereiken met Gods liefde door familiebezoekjes te faciliteren en emotionele en spirituele ondersteuning te geven. Waarom dat zo hard nodig is illustreert het verhaal van Cristina in Roemenië, die opgroeide in een instabiel gezin met meerdere gezinsleden in de gevangenis, zelf ook uit machteloosheid een misdaad pleegde en nu wanhopig verlangt naar een betere toekomst voor haar drie zoons.

“Het was een moeilijk moment in mijn leven, ik dacht niet helder na”, vertelt Cristina over het moment dat ze een overval pleegde. “Ik kan niet geloven dat ik zoveel op het spel heb gezet voor zo weinig.” Nu moet Cristina vierenhalf jaar doorbrengen in een gevangenis waarvan de leefomstandigheden door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens als ‘onmenselijk’ beoordeeld zijn. Ze zat met zestien vrouwen in één cel waar ze twintig tot tweeëntwintig uur per dag doorbracht. “Ik was zwaar depressief en deed een poging tot zelfmoord”, aldus Cristina.


Naar aanleiding van deze traumatische ervaring kreeg ze diazepam, wat haar situatie erger maakte. Op een gegeven moment at ze niet meer, woog ze nog maar 46 kilo en was ze extreem verzwakt. “Ik wil zo graag ontsnappen aan mijn oude leven”, zegt Cristina, wiens zeven broers en zussen allen worsten met geestesziekten. Haar vader en één van haar broers zitten ook in de gevangenis voor doodslag.

“Ik weet dat God mij door dit alles heen helpt. Ik weet dat hij dichtbij degenen is die Zijn naam aanroepen.”

Wekelijks volgt de Roemeense een sessie met medewerkers van Zending over Grenzen, die aan haar en andere gevangenen de liefde van Jezus Christus willen laten zien en hen begeleiden op een nieuw pad dat leidt tot leven en hoop voor de toekomst. 

“Ik voel me bemoedigd als we zingen of bidden”, zegt Cristina hierover. “Ik voel Gods aanwezigheid bij die bijeenkomsten. Het voelt alsof hij met me wil praten. Ik weet dat hij bij me is in mijn moeilijkheden.” Nu weet zij ook waar zij haar steun en vertrouwen kan vinden: “Ik weet dat God mij door dit alles heen helpt. Ik weet dat hij dichtbij degenen is die Zijn naam aanroepen.”

Lees onze verhalen

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde