“Nu voel ik me trots op wat ik kan”

Bulgaarse tieners ontwikkelen digitale vaardigheden en gevoel van eigenwaarde

“Elke week wanneer het tijd was voor de computerles op school, voelde ik me onzeker en bang, omdat ik niet wist hoe ik een computer moest gebruiken”, zegt Radostina (15) uit Bulgarije.

“Als ik thuis een computer had, zou ik kunnen oefenen wat we op school geleerd hebben”. Maar een computer en internet zijn luxes die Radostina’s familie zich niet kan veroorloven; het gezin kan de eindjes nauwelijks aan elkaar knopen. Haar vader is chronisch ziek en kan niet werken. De medicijnen die hij nodig heeft, zijn erg duur. Radostina’s moeder heeft wel een baan, maar ze verdient veel te weinig om het hele gezin te kunnen onderhouden. Doordat ze thuis niet kon oefenen op een computer, kon Radostina moeilijk meekomen op school en ze haalde vaak lage cijfers. Ook had ze door haar erbarmelijke leefomstandigheden een laag gevoel van eigenwaarde.

Computercursus

Voor kinderen en jongeren zoals Radostina organiseert Zending over Grenzen verschillende cursussen en vakopleidingen, waaronder ook computercursussen. “Van alle families waar we mee werken, heeft maar 6% een computer en die is vaak ook veel te oud”, zegt gezinscoördinator Ventislav. Georgi is een van de cursusdocenten. Hij legt uit: “Computervaardigheden zijn onmisbaar om goede cijfers op school te halen, maar geven ook een grotere kans op een goede baan, aangezien deze vaardigheden tegenwoordig bijna overal nodig zijn.”

Toen Radostina hoorde van de cursus, vroeg ze Ventislav of ze hier samen met haar vriendin Binka aan kon deelnemen. Ventislav denkt terug aan het moment dat hij de meisjes voor het eerst ontmoette: “Hun erbarmelijke leefomstandigheden hadden een enorm negatieve invloed op hen. Ze waren erg verlegen en terughoudend en hadden een laag gevoel van eigenwaarde.” “We voelden ons geïsoleerd en we haalden lage cijfers”, voegt Binka eraan toe. Ook Binka groeide op in een armoedige thuissituatie. Net als bij Radostina, is er bij Binka thuis geen computer en zelfs geen bureau, waardoor Binka dagelijks haar huiswerk moet maken op haar bed.

Meer zelfvertrouwen

De computercursus bleek doeltreffend te zijn voor de meisjes. “Radostina en Binka waren heel gedreven leerlingen”, vertelt Georgi. “De leraren op school waren ook onder de indruk van hun vooruitgang en de meisjes halen nu mooie cijfers.” Daarnaast is dankzij de cursus ook hun zelfvertrouwen enorm gegroeid. Radostina’s zegt: “Ik voel veel meer zelfvertrouwen nu ik iets bereikt heb, wat in het verleden zo moeilijk voor me was.” En Binka: “Nu voel ik me trots op wat ik kan!”

Behalve de computercursus, volgden Radostina en Binka een cursus Engels. Ook helpen ze vaak mee als vrijwilliger bij andere activiteiten die Zending over Grenzen bij hen in de buurt organiseert. “Ik kan volledig op hen rekenen”, zeg Ventislav. “Elke keer dat ik hulp nodig heb bij iets, helpen ze mee.” Het is prachtig om te zien hoe de meisjes zich dankbaar inzetten voor anderen in nood. Radostina:

“We willen iedereen bedanken die dit mogelijk heeft gemaakt!”

Lees onze verhalen

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde