“Ik kan niet wachten tot het weer zomer is”

De kracht van Zomerkampen voor kinderen in armoede

Dat een leven in armoede veel angst en zorgen met zich meebrengt, daar kunnen Griselda, Devjola, Livja, Laerta en Ergisa over meepraten. Alle vijf wonen ze in een buitenwijk van de stad Durrës in Albanië, een gebied dat vroeger moeras was, maar nu volgebouwd is met bouwvallige huisjes. Door armoede is er voor kinderen zoals deze vijf meisjes geen ruimte in hun leven om te spelen en kind te zijn. Op zomerkamp gaan, is dan ook een bijzondere en onvergetelijke ervaring, die vaak zelfs levensveranderend is. 

Griselda (10) kreeg in de afgelopen jaren veel moeilijke dingen te verduren in haar leven. In 2019 liet haar vader het gezin in de steek, waardoor moeder Aurora haar drie kinderen alleen moest opvoeden. Het maakte Griselda onzeker, terwijl haar moeder wanhopig worstelde om te kunnen voorzien in eerste levensbehoeften voor haar kinderen. Toen werd in november 2019 Durrës getroffen door de aardbeving. In het huis waarin het gezin woont, ontstonden meerdere scheuren en de kinderen waren doodsbang. Griselda kreeg door de aardbeving zelfs last van flauwvallen en paniekaanvallen. 

Soep, golven en aanbiddingsliederen 

Gelukkig is het gezin van Griselda niet alleen in hun moeilijkheden. Ze worden gesponsord via Zending over Grenzen en werden gesteund gedurende de aardbeving, het vertrek van de vader en te midden van de armoede waarin ze leven. Griselda werd uitgenodigd om mee te gaan op een zomerkamp van Zending over Grenzen. De eerste twee dagen was ze verlegen en bleef ze een beetje op de achtergrond. Maar uiteindelijk deed ze mee aan de vrolijke activiteiten en kon ze spelletjes spelen en lachen met haar nieuwe vrienden, samen bidden en genieten van alles wat er bij de maaltijden op tafel stond. Ze genoot van nieuwe vriendschappen en leerde de medewerkers en vrijwilligers die voor haar zorgden te vertrouwen. Griselda vertelt enthousiast: “Weet je wat ik me het meest herinner van het zomerkamp? De heerlijke geur van de soep met gehaktballen, het geluid van de golven en de aanbiddingsliederen. Het was een heerlijke tijd en ik kan niet wachten tot het weer zomer is, zodat ik weer er weer heen kan gaan.” 

Weet je wat ik me het meest herinner van het zomerkamp? De heerlijke geur van de soep met gehaktballen, het geluid van de golven en de aanbiddingsliederen. Het was een heerlijke tijd en ik kan niet wachten tot het weer zomer is, zodat ik weer er weer heen kan gaan.

Vrienden voor het leven 

Zusjes Livja (10) en Devjola (8) zijn nog niet lang geleden naar Durrës verhuisd. Hun ouders hoopten hier een beter leven te vinden, maar de werkelijkheid bleek hard. Hoewel moeder Irma werk vond in een kleermakerij en vader Ilirian tijdelijke baantjes heeft als arbeider, verdienen ze te weinig om hun gezin te kunnen onderhouden. Maar sinds ze hulp ontvangen via Zending over Grenzen is hun leven drastisch veranderd. Beide ouders bekeerden zich van de islam tot het christendom en werden gedoopt. Hun dochters gingen vanaf dat moment naar christelijke bijeenkomsten en mochten mee op zomerkamp. “De hulp bracht zoveel verandering en hoop voor ons”, vertelt Irma. “Onze beide dochters gingen mee op zomerkamp en daar hebben ze veel geleerd! Ik herinner me dat Livja huilde tijdens haar eerste dagen op kamp, maar aan het eind was ze verdrietig om weer naar huis te moeten. Hun gedrag en de manier waarop ze voor zichzelf zorgen zijn erg veranderd. Ik ben zo trots op ze!”  
 
In hun dagelijks leven moeten Livja en Devjola veel klusjes doen, maar op zomerkamp kregen ze de kans om gewoon kind te zijn, de hele dag te spelen en te ontspannen. Devjola zegt blij: “Het was een geweldige tijd die we daar hadden: lachen, plezier maken, aanbidden, zwemmen, sporten, lezen en we leerden bidden. We hebben nog steeds contact met vrienden die we op het kamp hebben gemaakt.” 

Bidden

Laerta en Ergisa (9), ook twee zusjes, gingen in 2019 voor het eerst mee op zomerkamp. Ook zij hebben een moslimachtergrond, maar leerden bij het zomerkamp over God. “Nu bid ik elke dag met mijn zus”, zegt Ergisa. Door het enthousiasme van de zusjes, gaat het hele gezin van Laerta en Ergisa nu naar een plaatselijke kerk. “Ik geloof dat de meisjes een instrument waren dat God gebruikte om de harten van de ouders naar Hem te trekken”, zegt de gezinscoach van Zending over Grenzen die het gezin ondersteunt. 
 
Hoewel het zomerkamp maar zeven dagen duurde, was het voor Griselda, Devjola, Livia, Laerta en Ergisa een levensveranderende ervaring, met herinneringen die ze nooit zullen vergeten. Nikolino, gezinscoach van Zending over Grenzen, zegt: ”Zomerkamp helpt de kinderen om nieuwe activiteiten uit te proberen en nieuwe vaardigheden te leren. Ze maken er nieuwe vrienden en leren andere kinderen te accepteren die anders zijn dan zij. We leren de kinderen ook over hygiëne en hoe ze goed voor zichzelf kunnen zorgen, omdat hun families vaak met verschillende problemen te maken hebben en ze deze dingen thuis niet leren. Het is ook een mooie gelegenheid om het Evangelie met de kinderen te delen.” 
 
De vijf meisjes stralen nog steeds als ze terugdenken aan de fijne tijd op een plek waar ze de dagelijkse zorgen even achter zich konden laten. Laerta bidt: “Dank U, Jezus, dat het voor ons en onze vrienden mogelijk is gemaakt om een week lang naar zo’n prachtige plek te gaan!” 

We hebben nog steeds contact met vrienden die we op het kamp hebben gemaakt.

Lees onze verhalen

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde