"Ik heb hier geleerd dat ik goed moet zijn voor anderen"

Kinderen die in Roemenië in armoede opgroeien, krijgen al op jonge leeftijd met veel uitdagingen te maken. Het ontbreekt in hun leven vaak aan geld, een opleiding, zorg en aandacht van hun ouders en ze krijgen te maken met situaties die schadelijk zijn voor hun ontwikkeling.

Sorin is een jongen van 11 en heeft zes broers en zussen. Zijn familie leeft in diepe armoede in een huis ver buiten het dorp. Het huis heeft slechts twee kamers, beide met onverharde vloeren, en geen badkamer of toilet. De werkloosheid in de regio waar Sorin en zijn gezin wonen, is hoog. Zijn ouders doen seizoenswerk in de landbouw waar mogelijk, maar ze gaan vaak naar het buitenland om werk te zoeken. Sorin en zijn broers en zussen blijven alleen thuis achter als zijn ouders werk hebben gevonden en Sorin moet dan als oudste voor de kleintjes zorgen.

Schrijnende thuissituatie

Een van onze lokale gezinscoaches, Constantin, die met het gezin werkt, zegt: "Sorin is een lieve, respectvolle jongen. Hij komt uit een heel arm gezin. Het woongedeelte en de bijgebouwen van hun huis verkeren in een erbarmelijke staat en vormen geen goede plek voor kinderen om te wonen. De ouders van Sorin kunnen niet goed voor hun kinderen zorgen. De Kinderbescherming heeft Sorins zus in een pleeggezin geplaatst, waardoor zij nu bij een ander gezin woont. Sorins ouders zijn nauwelijks naar school gegaan. Ze zijn niet getrouwd en hun relatie is niet altijd geweldig. Sorins vader vocht een paar jaar tegen een alcoholverslaving. Het gaat nu stukken beter met hem, maar hij is er nog niet helemaal overheen.

Genieten van dingen die ze thuis niet hebben

Inmiddels hebben wij het gezin opgenomen in ons gezinssponsorprogramma, waardoor Sorin ook mee mocht op Zomerkamp. Hij stond versteld van al het comfort op kamp: badkamers, toiletten, douches, een bed voor hem alleen, veel speelplekken, voedzame maaltijden, leuke activiteiten en veel liefde en zorg. Op Zomerkamp krijgen de kinderen dingen die ze thuis niet hebben en daar genieten ze volop van als ze hier zijn. Sorin vertelt: "Het is hier zo leuk! Ik heb nieuwe vrienden gemaakt en genoten van het zwembad, tafeltennissen en rotsklimmen. En ik heb hier geleerd dat ik goed moet zijn voor anderen en hen moet vergeven, zoals mijn broers en zussen.” Sorin snakte ernaar om gezien en gehoord te worden, hoewel hij niet altijd wist hoe hij vervolgens met die aandacht om moest gaan. We zagen dat hij zijn zorgen en problemen van thuis even vergat en volop genoot van het ‘kind zijn’.

Afstand van spanningen thuis

De kinderen krijgen op kamp veel begeleiding, steun, aandacht en aanmoediging van onze medewerkers. Iets wat de kinderen thuis meestal niet krijgen. Het draagt bij aan een veilige sfeer, zodat ieder kind het gevoel heeft dat er goed voor hem of haar gezorgd wordt. Constantin vertelt: “Op Zomerkamp maken kinderen veel plezier en kunnen ze even afstand nemen van de spanningen en zorgen van thuis. Daarnaast krijgen ze op kamp ook de rust, liefde, zorg, het luisterend oor, waardering en waardevolle levenslessen die ze zo nodig hebben. En bovendien horen ze meer over Gods onvoorwaardelijke liefde. Dit verandert de levens van zoveel kinderen – voor altijd.”

 

Lees onze verhalen

Het laatste nieuws

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde