“Hier vinden we vrede en liefde”

Mensen in armoede ontvangen warme maaltijden en een warm welkom in onze Gaarkeukens in Albanië. Met hulp van de lokale kerk voeden we hier dagelijks 140 mensen in nood.

Een van de bezoekers van onze Gaarkeuken is Lule (74). Haar zoon Fatmir (41) kreeg als kind meningitis, wat zijn brein aantastte en dat leidde tot leerproblemen. Lule verzorgt hem met alle liefde, maar ze heeft zelf ook gezondheidsproblemen. Gelukkig krijgt Lule steun van onze Gaarkeuken en de lokale kerk. “Het leven zit voor mij vol uitdagingen, maar ik heb hier veel vrienden en steun gevonden,” vertelt Lule. Het gaat niet alleen om de maaltijd die we hier dagelijks krijgen, maar ook heeft mijn leven meer betekenis gekregen. Mijn zoon is rustiger geworden vanaf het moment dat we de Gaarkeuken bezochten.

Meer dan een warme maaltijd

De bezoekers die naar onze Gaarkeuken komen, zijn veelal mensen zonder hulp in hun leven; mensen die te maken hebben met veel uitdagingen, die ze niet alleen aankunnen. Niet alleen genieten ze van lekker eten, maar ze worden ook onderdeel van een warme christelijke gemeenschap. Fitor is voorganger in de lokale kerk die met onze Gaarkeuken samenwerkt. Verschillende leden van zijn kerk zijn elke dag vrijwilliger in onze Gaarkeuken. Fitor vertelt: “We steunen mensen die weinig geld en kansen hebben. Het eten dat de gasten bij ons krijgen, helpt hen enorm. Plus, de liefde van God die ze hier leren kennen, vergeten ze nooit meer. Bardha (48), die in de Gaarkeuken zit te genieten van een warme maaltijd, beaamt dat: “Jezus brengt ons samen. Hier vinden we vrede en liefde.”

Zoveel verlichting

Sose is een weduwe die regelmatig naar de Gaarkeuken komt. Terwijl ze een traan wegpinkt, zegt ze: “Ik heb hier mijn tweede thuis gevonden en ik voel hier veel liefde en hoop. Het gevoel van verlatenheid dat ik mijn hele leven heb gehad, is nu eindelijk verdwenen.” Ze raakte bevriend met Bardha in de Gaarkeuken. Bardha mocht van haar vader niet studeren, waardoor helaas een kans om uit de armoede te stappen, verloren ging. Ze trouwde en kreeg kinderen, maar verloor haar man vier jaar geleden aan alvleesklierkanker. Zelf is ze arbeidsongeschikt vanwege diverse gezondheidsproblemen. Ze kon financieel niet meer rondkomen en de lokale kerk raadde haar onze Gaarkeuken aan voor een warme maaltijd. Bardha vertelt: “In het begin vond ik het lastig om in te gaan op dit aanbod, maar het heeft ons zoveel verlichting gegeven.” Inmiddels werkt ze als vrijwilliger in de Gaarkeuken.

Rijk geestelijk leven

De vrijwilligers die in onze Gaarkeuken werken, doen dat met veel liefde en zorg voor onze kwetsbare gasten. Ze hebben een lach op hun gezicht en een vriendelijk woord voor iedereen die hier komt. Coördinator Alma vertelt: “De maaltijden brengen mensen samen, maar het is ook een mogelijkheid om mensen bij God te brengen. Naast het uitdelen van warme maaltijden en hulpgoederen, organiseren we ook christelijke bijeenkomsten en bidgroepen voor de mensen die hier komen. We proberen hun geestelijk leven daarmee te verrijken. Deze steun en warme sfeer heeft een positief effect op hun gezondheid en hun leven in het algemeen.”

 

Lees onze verhalen

Het laatste nieuws

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde