“Dankzij jullie heb ik het goede van de mens mogen ervaren.”

Adriana, Ivan en hun kinderen vormen een arm gezin in Bulgarije. Dankzij een voedselpakket kunnen zij toch een gezellige en zorgeloze Kerst vieren.

STEUN DIT PROJECT OOK

Met een lege maag naar bed

Adriana en Ivan wonen in een dorpje in het zuidwesten van Bulgarije. Er heerst hier veel armoede en ook dit gezin verkeert in grote nood. Ivan werkt als arbeider, als hij al aan werk kan komen. Hij en Adriana hebben vroeger niet op school gezeten en zijn beide analfabeet. Met wat Ivan verdient, kunnen ze niet alle gezinskosten betalen. Er zijn avonden waarop ze de kinderen met een lege maag in bed stoppen, omdat er niets is om op tafel te zetten. Hun huis verkeert in een zeer slechte staat. Er is geen sanitair, geen stromend water en nauwelijks meubels. Alleen de oudste kinderen kunnen naar school.

In Bulgarije is het verplicht om op school schoenen te dragen, maar ze hebben geen geld om alle kinderen van schoenen en kleding te voorzien. Vanwege het gebrek aan stromend water, is het een uitdaging voor het gezin om zich te wassen. De oudste kinderen vullen flessen met water uit de fontein in het dorp, wat ze thuis verwarmen op het fornuis. Daarmee kunnen ze zich wassen, zodat ze er niet vies en armoedig uitzien op school. Als het regent, vangt Adriana het regenwater op waarmee ze de kleding van de kinderen wast. Op die manier kunnen ze in schone kleding naar school.

Net zo hongerig en hopeloos als altijd met Kerst

De Kerstperiode is altijd een moeilijke tijd voor Adriana en Ivan, omdat het een bevestiging is van hun lastige leefomstandigheden. Terwijl de rest van de wereld feestviert, voelen zij zich met Kerst aan hun lot overgelaten en net zo hongerig en hopeloos als altijd. Een volle tafel met eten, een versierd huis met lichtjes en een kerstboom met cadeautjes, zijn dingen waar het gezin alleen van kan dromen.

Een hart onder de riem

Afgelopen jaar heeft onze gezinscoach Emil vlak voor Kerst een voedselpakket bij het gezin gebracht, met daarin etenswaren, lekkere dingen en een christelijk boek over het kerstverhaal. Toen hij het pakket langsbracht, straalden de gezichten van de kinderen van vreugde. Ze hadden nog nooit zoveel eten bij elkaar gezien! Adriana is ontzettend dankbaar voor dit gebaar: “Dank jullie wel, lieve mensen! Dankzij dit pakket konden wij ook Kerst vieren en heb ik onze kinderen wat lekkers te eten kunnen geven. Dank zij jullie heb ik het goede van de mens mogen ervaren.” Behalve dat mensen weer even vooruit kunnen met een voedselpakket, biedt deze gift hen vooral ook emotionele waarde. Het houdt hen op de been en geeft hen het gevoel dat ze niet vergeten worden. Doneer ook een pakket en steek arme mensen zoals Adriana en Ivan met Kerst een hart onder de riem!

"Dankzij dit pakket konden wij ook Kerst vieren en heb ik onze kinderen wat lekkers te eten kunnen geven."

GEEF EEN VOEDSELPAKKET

Lees onze verhalen

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde