Een veilige plek voor kwetsbare kinderen

Hoe de naschoolse zorg van Zending over Grenzen Victoria's leven veranderde

“Als ik naar oude gezinsfoto’s kijk, voel ik alleen maar verdriet”

“Wat ik hier geleerd heb en wat ik het fijnst vind, is dat God van mij houdt”, vertelt een stralende Victoria (11) in het gebouw van de naschoolse zorg van Zending over Grenzen in Moldavië. Woorden waar we als organisatie heel dankbaar voor zijn, want dat is precies wat we kwetsbare kinderen in Oost-Europa mee willen geven. Naschoolse zorg is een van de plekken waar we omzien naar kinderen zoals Victoria, die een grote verandering doormaakte sinds de eerste dag dat we haar ontmoetten.

“Als ik naar oude gezinsfoto’s kijk, voel ik alleen maar verdriet”, vertelt Victoria. Ze heeft geen blijde herinneringen aan haar moeder, die regelmatig dronken en agressief was en uiteindelijk haar gezin verliet. “Wanneer mijn moeder thuis was, was er altijd ruzie en spanning. Als ik haar nu op straat tegen zou komen, zou ik me voor haar verstoppen.”

Haar vader zorgt alleen voor Victoria en haar zus en hij maakt erg lange werkdagen, waardoor de zusjes thuis veel verantwoordelijkheden hebben – meer dan twee meisjes van hun leeftijd zouden moeten hebben. De naschoolse zorg van Zending over Grenzen is een veilige thuishaven voor hen en veel andere kwetsbare kinderen. “Ik doe hier graag mijn huiswerk”, vertelt Victoria. “Hier word ik goed behandeld. Thuis heb ik niet eens een bureau om aan te zitten en voel ik me eenzaam. Hier word ik omringd door kinderen.” In Moldavië en de rest van Oost-Europa zijn veel kinderen die niet de emotionele steun of begeleiding met hun huiswerk krijgen die ze nodig hebben. Maar liefst 21% van de kinderen heeft ten minste één ouder in het buitenland vanwege arbeidsmigratie.

De naschoolse zorg van Zending over Grenzen is een plek waar kinderen krijgen wat ze nodig hebben om tot bloei te komen in hun leven: praktische hulp zoals huiswerkbegeleiding en een warme maaltijd, maar vooral ook emotionele steun en iemand om mee te praten. Zo hopen we kinderen mee te geven dat ze geliefd zijn, dat we voor hen zorgen en dat ze een toekomst hebben. Victoria hoort in de naschoolse zorg het liefst over God. “Ik wil Hem in mijn hart uitnodigen”, vertelt ze. “Vroeger gebruikte ik lelijke woorden in moeilijke situaties, maar door hier te komen en over God te horen zijn mijn slechte gewoontes verdwenen.”

De naschoolse zorg van Zending over Grenzen is een veilige thuishaven voor hen en veel andere kwetsbare kinderen.

Lees onze verhalen

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde