“Onze zorg en liefde heeft haar veranderd.”

In Glamoc, een plaats in zuidwest Bosnië en Herzegovina, staat onze Gaarkeuken. Daar vinden mensen die in diepe armoede leven steun in de vorm van warme maaltijd.

Onze medewerkers en vrijwilligers staan elke dag klaar om de bezoekers van de Gaarkeuken te verwelkomen. Het bezoek varieert van ouderen tot mensen met gezondheidsproblemen, maar iedereen in nood is hier welkom. Vrouwen van verschillende leeftijden ontmoeten elkaar hier. Mannen komen samen om te schaken, op zoek naar gezelschap. Diegenen die aan huis gekluisterd zijn vanwege gezondheidsproblemen, krijgen weer hoop omdat ze weten dat ze regelmatig bezoek krijgen van de medewerkers van de Gaarkeuken. Elke dag zien we hier dat God precies weet wat ieder mens nodig heeft.

Nieuwe familie gevonden

Blazenko is coördinator van de Gaarkeuken in Glamoc en hij kent een van de bezoeksters, Stana, al 20 jaar. “Toen ik Stana (77) voor het eerst ontmoette, was ze best gesloten en geen makkelijke in de omgang. Maar onze zorg en liefde heeft haar veranderd. Ze ziet ons nu als familie en ze vindt het geweldig om tijd door te brengen in de Gaarkeuken.” Ze woont alleen en heeft geen familie. Niet alleen maakt ze nu onderdeel uit van onze gemeenschap, maar de Gaarkeuken let ook op haar veiligheid. Blazenko vertelt dat ze Stana een paar keer thuis gevonden hebben, toen ze onwel was geworden en bewusteloos op de grond lag. Toen ze haar naar het ziekenhuis brachten, zei de arts dat dit haar leven gered heeft.

Veel liefde en aandacht

Veel ouderen net als Stana, hebben geen familie meer, of hun familie zit in het buitenland. Stana en de andere ouderen in de Gaarkeuken zijn daarom dol op Stojanka (5) en haar zusje Stojana (4), twee jonge bezoekers van de Gaarkeuken. Ze zien de meisjes als hun eigen kleinkinderen en vinden het heerlijk om tijd met hen door te brengen. En niet alleen Stana is blij met het gezelschap; de meisjes krijgen ook veel liefde een aandacht van de ouderen. Stojana en Stojanka komen uit een groot gezin dat in armoede leeft. Ze hebben thuis veel problemen, waaronder huislijk geweld. De medewerkers van de Gaarkeuken steunen het gezin waar ze kunnen. Blazenko vertelt: “Als coördinator heb ik met sociale hulpverleners gesprekken gevoerd over dit gezin. De laatste tijd zijn er daardoor gelukkig geen meldingen meer van huislijk geweld.”

Spelletje schaken

Neđeljko (86) en Miloš (78) wonen allebei alleen in sobere omstandigheden en komen graag naar de Gaarkeuken om samen te schaken. Ze maken zelf gebruik van de maaltijden in onze gaarkeuken, maar ze zijn ook bezorger van onze maaltijden voor mensen die aan huis gekluisterd zijn. De Gaarkeuken is een plek die mensen samenbrengt en staat voor veel meer dan alleen een warme maaltijd. Het is een plek waar schaaktoernooien plaatvinden, waar vrouwen samenkomen om te handwerken en te kletsen en waar mensen gezelschap en steun vinden. Dankzij jouw gift kunnen wij uitreiken naar kwetsbare mensen en hen helpen op het moment dat ze dat het meeste nodig hebben.

 

Lees onze verhalen

Het laatste nieuws

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde