Sponsor Klaas Gringhuis over zijn sponsoring en zijn reizen naar Oost-Europa

Als sponsor help je een gezin of kind dat in armoede leeft. Yvonne ging hierover met Klaas Gringhuis in gesprek.
Jelmer van Slooten
18 juni 2025

Hoe lang ben je al sponsor? En hoe werd je geattendeerd op sponsoring van gezinnen en kinderen in Oost-Europa?
“Al vanaf 2016 sponsor ik gezinnen in Oost-Europa. Het begon met het sponsoren van één gezin, maar inmiddels ondersteun ik twee gezinnen in Moldavië. Via een radiocommercial van Groot Nieuws Radio hoorde ik van de mogelijkheid om te sponsoren. Dat sprak me aan en ik besloot te gaan sponsoren. Het is voor mij maar een kleine bijdrage. Daarmee kan ik iets goeds doen voor een ander en het resultaat is dat er echt iets gebeurt in de levens van gezinnen.”

Zending over Grenzen werkt alleen in Oost-Europa. Wat sprak jou aan in Oost-Europa?
“Eigenlijk heb ik altijd wel interesse gehad in Oost-Europa, meer dan in landen als Spanje en Italië. Misschien wel vanwege de eenvoud in de Oost-Europese landen. Het platteland waar je nog mensen met paard en wagen ziet – natuurlijk zit daar een heleboel armoede achter – straalt iets rustigs uit, niet dat gejaagde leven van hier. Ook het feit dat het zolang ‘gesloten landen’ waren, landen achter het IJzeren Gordijn, intrigeerde me.”

Sponsors hebben ook de mogelijkheid om te communiceren met het sponsorgezin. Maak jij daar gebruik van? En wat zijn jouw ervaringen en de ervaringen van de gezinnen die je sponsort?
“Ja, je kunt inderdaad kaartjes of een pakketje sturen. Ik doe dat met Kerst altijd. Dan krijg je naderhand ook weer een berichtje, via Zending over Grenzen, terug. Daarin merk je wel dat het heel erg wordt gewaardeerd door het gezin. En toen ik hen tijdens een sponsorreis heb bezocht, hebben ze ook gezegd dat ze het fijn vinden dat ze je hebben ontmoet en iets van je horen.”

Je bent al meerdere malen in onze veldlanden geweest, om onder meer je sponsorgezin te bezoeken. Hoe was dat?
“Ik ben in totaal al zes keer in Oost-Europa geweest: Oekraïne, Bulgarije en twee keer in Roemenië en in Moldavië. Dat waren bijzondere reizen. Zeker als je de hulpprojecten en gezinnen bezoekt, ervaar je veel meer je eigen rijkdom. Nu ben ik niet super rijk 😉, maar als je het leven van een gezin van zes personen in een klein huisje met twee kamers vergelijkt met je eigen woonruimte, dat voel je echt wel het verschil. Zeker als je ziet dat een gordijn vaak moet dienen als deur naar buiten of tussen de ruimtes. En nog zo’n voorbeeld is ons koekje bij de koffie; heel normaal voor ons, maar voor hen een enorme luxe.”

En hoe reageerden de gezinnen op jouw bezoek?
“Hun reactie peilen was toch wel een beetje lastig vanwege de taalbarrière. Gelukkig zijn de lokale gezinscoaches erbij en zij kunnen als tolk optreden. Tegelijk is het voor hen natuurlijk ook spannend als wij hen bezoeken; zij weten zich net zo min een houding te geven. Maar neem je een voetbal of iets anders mee voor de kinderen in het gezin, dan is het al snel een succes! Ze zijn eerst wat verlegen, maar als de cadeautjes worden overhandigd en uitgepakt, dan zie je meteen hun enthousiasme.”

Over Klaas

Klaas Gringhuis is al sinds 2016 donateur en sponsor bij Zending over Grenzen. Mede dankzij zijn sponsoring zijn enkele gezinnen op weg geholpen naar een zelfredzaam bestaan.

In zijn dagelijks leven is Klaas technisch tekenaar electrotechniek in Barneveld en houdt hij van muziek (orgelspelen) reizen, sport (kijken) en heeft hij een postzegelverzameling.

“Helpen als sponsor, dat leek me best een goed idee. Maar het is ook bijzonder om het gezin dat je sponsort te bezoeken.” Klaas Gringhuis

Heeft de ontmoeting met je sponsorgezinnen je band met hen veranderd?
“De eerste weken na de reis denk je er nog veel aan. Op de lange termijn blijft toch de betrokkenheid, je leeft meer mee. Maar ik weet ook dat gezinnen na ongeveer vier of vijf jaar uit het programma kunnen stappen en dan houdt het contact op. Na zoveel jaar kunnen ze op eigen benen staan. En dat is toch waar je het voor doet!”

Heb je tijdens de reis nog andere hulpprojecten bezocht?
“Ja, zo’n reis is een intensieve week! Vermoeiend maar ook heel leerzaam en indrukwekkend. Want je bezoekt niet alleen sponsorgezinnen. Wij zijn bijvoorbeeld ook naar een locatie geweest waar het Zaaigoedproject draait. Mooi om te zien hoe succesvol dat is. Omdat ik twee keer in Roemenië en Moldavië ben geweest, zie je ook de ontwikkeling en vooruitgang van projecten. Dat is heel bemoedigend.”

Wat is je het meest bijgebleven van de reizen?
“Vrijwel alles tijdens zo’n reis maakt indruk. Maar ik ben iedere keer weer geraakt door de inzet van de gezinscoaches en andere medewerkers ter plaatse. Ik ben er maar een week en beleef het van afstand. Zij werken dagelijks met mensen in armoede. Deze mensen zijn vaak de wanhoop nabij, gedemotiveerd en soms verslaafd aan alcohol. En dan zie je de gezinscoaches er zoveel tijd en liefde insteken, daar heb ik enorm veel bewondering voor!”