Wat doen we nog meer?


Een maaltijd en een luisterend oor

Zou er vandaag voldoende eten zijn? Deze vraag houdt kansarme mensen in Oost-Europa dagelijks bezig. Veel ouderen moeten zien rond te komen van een mager pensioen en de duizenden Oost-Europeanen die op straat leven hebben vrijwel niets om van te kunnen leven.

De warme maaltijden die Zending over Grenzen samen met vrijwilligers van de lokale kerken verspreidt, zijn voor veel van deze mensen het hoogtepunt van de dag. De gaarkeukens en uitdeelpunten van ons straathulpproject zijn ontmoetingsplekken voor de ouderen en daklozen, die vaak erg eenzaam zijn. Ze kunnen er terecht voor een warme maaltijd, een goed gesprek en contact met anderen. Via ons straathulpproject in Sofia (Bulgarije) en Chisinau (Moldavië) worden daklozen ook geholpen met andere essentiële dingen, zoals kleding, schoenen en medicijnen.

Toekomstperspectief door onderwijs

Armoede en werkloosheid in Oost-Europa worden van generatie op generatie doorgegeven. Ouders die geen goede opleiding hebben gehad, hebben geen kans op de arbeidsmarkt en zij kunnen hun kinderen niet helpen in hun ontwikkeling. Om deze situaties te doorbreken, bieden wij onderwijsondersteuning aan. Getrainde vrijwilligers helpen de kinderen bij hun huiswerk in de naschoolse zorg. Dankzij dit programma zijn er steeds meer jongeren die na de basisschool ook naar het voorgezet onderwijs gaan en zelfs nadenken over een vervolgopleiding!

Naast huiswerkbegeleiding bieden we cursussen en vakopleidingen aan. Kinderen, maar ook hun ouders kunnen daarmee vaardigheden opdoen die hun kansen vergroten op de arbeidsmarkt. Er worden bijvoorbeeld taal- en computercursussen georganiseerd, maar ook opleidingen voor praktische beroepen, zoals voor kapper, naaister of kok. Jongeren die willen doorstuderen kunnen worden geholpen met een studiebeurs. 


Het Evangelie brengt hoop

Veel kansarme mensen in Oost-Europa zijn geestelijk uitgeput. De sfeer binnen gezinnen wordt beheerst door ruzie, angst en verdriet en er is geen hoop op een mooiere toekomst. Het Evangelie van Jezus Christus is voor deze mensen levensveranderend! Ze mogen weten dat God van hen houdt en hen niet in de steek laat. 

Kinderen en volwassen in Oost-Europa leren over God via onze Bijbelcursussen. Onze coördinators en vrijwilligers uit de kerken bidden met de mensen die zij bezoeken: bij gezinnen thuis, in kindertehuizen, maar ook in een aantal gevangenissen. In al onze hulpprogramma’s is er ruimte voor gebed, lezen uit de Bijbel en een gesprek over het geloof. Samen met de lokale kerken geven we Bijbels en christelijke literatuur aan kansarme gezinnen, kinderen en ouderen die hiervoor openstaan.

131.164

maaltijden uitgedeeld (2020)

LEES DE VERHALEN

Het laatste nieuws

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde