Oekraïne

Verscheurd sinds 2014

Oekraïne is het op een na grootste land van Europa en het armste land na Moldavië. Het land worstelt al decennialang met corruptie en economische problemen. De economie van Oekraïne, “de graanschuur van Europa”, stortte in na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991. Hoewel het land moeizaam opkrabbelde in de jaren erna, kreeg Oekraïne een aantal harde klappen te verduren, waaronder het gewapende conflict in het oosten. Het conflict dat in 2014 begon, heeft al meer dan 10.000 mensen het leven gekost en bijna 3,5 miljoen mensen hebben dringend hulp nodig. Miljoenen mensen zijn door hun reserves heen en meer dan 1,2 miljoen worstelen om eten op tafel te zetten - dubbel zoveel als in 2017.

Zending over Grenzen werkt hoofdzakelijk in het westen van Oekraïne, in Sarny, Rivne en Blahodatne en in het gebied dat getroffen werd door de Tsjernobyl-ramp in 1986. We bieden praktische, emotionele en geestelijke steun aan kinderen die wonen in tehuizen en we ondersteunen gezinnen die in armoede leven. Onder de mensen die wij helpen in Oekraïne zijn ook veel vluchtelingen die hun thuis hebben achtergelaten vanwege het conflict. Sinds een aantal jaar delen we rondom de Kerst ook voedselpakketten uit in het conflictgebied, waar nog veel kwetsbare ouderen wonen.

Groeten van Mykola

Mykola Bogdanets is de manager van Zending over Grenzen in Oekraïne vanaf 1993, het jaar dat het in dat land werd opgericht. Hij zegt: 

"In de afgelopen 25 jaar sinds de oprichting van onze organisatie in Oekraïne, hebben we non-stop hoop gebracht aan de hulpelozen en we zullen doorgaan met het ondersteunen van kinderen, gezinnen, ouderen en vluchtelingen. Ons motto is in de afgelopen jaren niet gewijzigd: 'Mensen helpen namens Christus,' en deze missie is door al onze programma's en projecten verweven.

Op dit moment gaat Oekraïne door een turbulente fase. De door de oorlog verscheurde economie is tot een echte crisis verworden en prijzen van consumentenartikelen, medicijnen en energiekosten blijven stijgen. De politieke onzekerheid zorgt voor een verlamming van de broodnodige politieke en economische hervormingen.

In deze tijden blijft Zending over Grenzen hoop, liefde en hulp aanbieden en we zijn er zeker van dat met Gods hulp en onze vrijgevige donateurs, wij in de nabije toekomst hiermee door kunnen gaan.

Ik dank alle donateurs van Zending over Grenzen voor jullie bijdrage aan het welzijn van de Oekraïense gezinnen, kinderen en hulpbehoevende volwassenen. Bid alstublieft voor vrede in Oekraïne en dat God jullie moge zegenen voor jullie betrokkenheid bij ons.

Sponsor een gezin in Oekraïne

545 gezinnen ondersteund door middel van ons sponsorprogramma (2020)

155 studenten ontvingen een beurs of kregen een vakopleiding aangeboden (2020)

5.000 gezinnen ontvingen rond kerst een of meerdere voedselpakketten (2020)

LEES ONZE VERHALEN

Het laatste nieuws

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde