Bosnië en Herzegovina

In de schaduwen van de oorlog

Het verleden blijft Bosnië en Herzegovina achtervolgen. De verschrikkelijke burgeroorlog in de jaren ’90 verwoestte de infrastructuur en economie van het land en veel mensen werden ernstig getraumatiseerd. Naar schatting lijden 400.000 Bosniërs aan een posttraumatische stressstoornis.

Vandaag de dag wordt het land nog steeds verdeeld door diepgewortelde etnische en politieke verschillen. Dat is bijvoorbeeld terug te zien in het ingewikkelde overheidssysteem. Het werkloosheidspercentage in Bosnië en Herzegovina is met 25 procent het hoogste in Europa en het derde hoogst in de hele wereld. Een op de zeven Bosniërs heeft niet genoeg geld om alle basale levensbehoeften van te betalen, zoals voedsel, schoon water, brandstof of gezondheidszorg. Hoewel religie een belangrijke rol speelt voor de culturele identiteit van veel Bosniërs, kennen de meeste mensen Jezus Christus nog niet als hun Verlosser.

Zending over Grenzen ondersteunt kansarme families in en rondom de steden Mostar, Bugojno en Tuzla. In onze gaarkeuken in het stadje Glamoč helpen we ouderen, voornamelijk oorlogsvluchtelingen, die vanuit het hele land in Glamoč zijn komen wonen. Velen van hen zijn gebroken nadat ze hun geliefden en thuis hebben verloren in de oorlog. Het is erg mooi en bemoedigend dat in de gaarkeuken Kroaten, Serven en Bosniakken vrienden worden voor het leven. Door onze emotionele en praktische steun, helpen we mensen in Bosnië en Herzegovina om het verleden te verwerken en te streven naar een betere toekomst. We vertellen hen over de hoop die ze kunnen vinden in de liefde van Jezus Christus.

Groeten van Dalibor

Manager Dalibor Kojic werkt al sinds 2009 voor Zending over Grenzen. Hij zegt:

"Bosnië en Herzegovina is het minst Christelijke land in Europa. Er zijn niet veel gelovigen, maar die er zijn, hebben een krachtig geloof. De boodschap van het evangelie is broodnodig, dat mensen de schoonheid van God gaan zien. Dit land heeft mensen nodig die bidden en vasten om een uitstorting van de Heilige Geest zodat het land kan genezen. Luisteren naar onze kerkelijke partners is daarbij onontbeerlijk, zodat we hen kunnen versterken. We delen dezelfde visie en hebben gezamenlijk een schat aan ervaring. We hopen nederige dienaren te vinden die met ons deze missie aan willen gaan.

Zowel de gezinnen die we dienen als ons dappere en onvermoeibare team, strijden non-stop om ons land op een volledige wijze te herstellen. Het ziet er niet naar uit dat dat binnenkort gaat gebeuren, maar we zien niet alleen op de fysieke werkelijkheid; we kijken met ogen van geloof.

We vertrouwen in de Ene die het goede werk in ons is begonnen, dat Hij zijn beloften gaat vervullen.

Onze missie is niet om mensen te helpen om te overleven, maar we willen vanuit diep medeleven met mensen hen helpen om beter te leven.

Dank voor uw bijdrage in het brengen van verandering en hoop in veel levens in Bosnië en Herzegovina. Verbonden in liefde, zijn we mede-arbeiders in Gods werk."

Sponsor een gezin in Bosnië en Herzegovina

150 gezinnen in Bosnië en Herzegovina ondersteund door ons sponsorprogramma (2020)

30 eenzame ouderen ontvangen tuis maaltijden via onze gaarkeuken in Glamoç (2020)

9 gezinnen zijn zelfstandig geworden met Projecten op maat (2022)

Lees onze verhalen

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde