Deze website maakt gebruik van cookies om ons (anoniem) te informeren over het gebruik van de website. En ook om het u te vergemakkelijken te kunnen posten op uw sociale netwerk site.

ZENDING OVER GRENZEN
"alleen samen"

Het verhaal van familie Pasa

#VerhalenOverGrenzen

Zware levens worden in de wintermaanden vaak nóg zwaarder. Zo ook voor de familie Pasa uit Moldavië. Moeder Diana (32) zorgt alleen voor haar kinderen Eric (4) en Milena (2). Ze is werkloos en verdient amper geld om haar kinderen te kunnen voeden. Bij min vijf graden, in afgedragen kleding loopt het gezin elke dag meer dan twee kilometer naar school. Zending over Grenzen besloot de Pasa-familie te helpen en sindsdien gaat het steeds beter.

[MD2016-02] Pasa -familie 2 (Copy)

Voordat haar man het gezin achterliet in de zoektocht naar 'een beter leven', had Diana al behoorlijk wat meegemaakt. Ze groeide op als weeskind nadat beide ouders aan kanker overleden. Hongersnood en mishandeling zijn de meest aanwezige herinneringen aan haar jeugd. Op haar vijfentwintigste trouwde de Moldavische met Nicolae (36) en ze raakte zwanger. Helaas kreeg zij een miskraam en dokters vertelden haar dat ze nooit kinderen kon krijgen. De stress hiervan zorgde ervoor dat ze haar haar verloor en tot op de dag van vandaag is zij kaal.

Vernedering

Toch raakte Diana weer in verwachting. Eric werd geboren en om het gezin te voorzien, vond Nicolae een baan. "Hij verdiende niet veel, maar het was genoeg voor voedsel," vertelt Diana. Helaas ging het hierna bergafwaarts met haar man. "Nicolae ging overmatig drinken. 's Avonds laat kwam hij thuis en dan mishandelde hij me", aldus zijn vrouw. Ze hoopte dat het misbruik zou stoppen als ze nog een kindje kregen.

Haar dochter Milena werd geboren, maar in plaats van te veranderen besloot haar man zijn geluk in Moskou te zoeken. Pastor Boris Garconita, een coördinator van Zending over Grenzen, hoorde van Diana's situatie en zocht de familie op. "Ik zag de vernedering die Nicolae het gezin had aangedaan", vertelt hij. "Ik bood hen troost en het gezin kreeg via ons hulpprogramma persoonlijke begeleiding."

Winteractie

De wintermaanden zijn sinds de ontmoeting met pastor Boris minder zwaar geworden voor de Pasa-familie. Diana ontving via Zending over Grenzen winterschoenen en -kleding. "Je kunt je niet voorstellen hoeveel vreugde dat me brengt", zegt Diana. "Ik schaamde me voor de afgedragen kleding die mijn kinderen droegen, maar ik had geen keuze. Hun voeten waren vaak nat en koud omdat hun schoenen versleten waren. Ik dank God dat we ons hier geen zorgen meer om hoeven maken." Ook wordt het gezin voorzien van brandhout om ze door de overgebleven wintermaanden te helpen.

Sinds het contact met Boris komt het gezin naar de kerk en heeft Diana Jezus in haar hart toegelaten. Inmiddels heeft de Moldavische werk als schoonmaakster in de kerk. Ook verhuisde het gezin, met hulp van Boris, naar een huis waar zij geen huur hoeven te betalen. "En daardoor is iedereen nu, denk ik, een stuk gelukkiger", aldus pastor Boris.

 

Een jaar later bezochten we de familie Pasa weer. Lees hier het tweede deel van hun verhaal.

Help mee

Error loading MacroEngine script (file: DonateButton.cshtml)