Deze website maakt gebruik van cookies om ons (anoniem) te informeren over het gebruik van de website. En ook om het u te vergemakkelijken te kunnen posten op uw sociale netwerk site.

ZENDING OVER GRENZEN
"alleen samen"

Geen schaamte meer: de impact van een rugtas

#VerhalenOverGrenzen

27-07-2017

Ongemak, schaamte en nervositeit: geen gevoelens die je een tienjarig meisje toewenst als zij weer naar school toe moet. Helaas voelde Mihaela (10) in Moldavië zich elk jaar weer zo ongemakkelijk in de zomer, vlak voordat school begon.

Back -to -School -2017-MD2017-12-05 (Copy)

"Als ik schoolmateriaal nodig heb ga ik naar mijn ouders om dit te vragen", vertelt Mihaela. "Meestal kunnen ze me niet helpen. Daardoor raak ik van slag en ik maak me zorgen over wat mijn klasgenootjes denken als ik met lege handen op school kom."

Leven met angst

Mihaela heeft niet alleen te kampen met het probleem om schoolmateriaal bij elkaar te krijgen, ze leeft ook met de angst dat ze naar een kindertehuis gestuurd wordt. Haar ouders zijn namelijk al behoorlijk op leeftijd en hebben dringende gezondheidsproblemen. "Mihaela kan elk moment een wees worden", legt gezinscoach Alexandru Aftinescu in Moldavië uit. "Wat gebeurt er dan met haar?!"

"Inhumaan"

Daarnaast is de armoede waarin Mihaela met haar ouders leeft een groot probleem. De lucht in het huis waar ze woont ventileert niet, de muren zijn gebarsten en de ramen houden damp en wind niet buiten. "Ik wil huilen als ik naar haar situatie kijk", aldus Alexandru. "Haar leefomstandigheden zijn inhumaan." Ondanks haar moeilijke thuissituatie is Mihaela een pienter meisje dat onlangs geslaagd is voor drie examens.

School is haar redding

Dit talent van Mihaela kan haar helpen om in de toekomst een beter bestaan op te bouwen, ziet ook haar moeder. "School is Mihaela's redding", zegt zij. Mihaela's toekomst is echter onzeker en voor een groot deel ligt dat buiten haar macht. Generatie na generatie leeft in Moldavië in armoede en de toegang tot een opleiding is uiterst beperkt.

Back -to -School -2017-MD2017-12-09 (Copy)

Terug naar school

Gelukkig kreeg Mihaela via Zending over Grenzen een rugtas gevuld met schoolmateriaal - voldoende voor een heel schooljaar. "De steun van Zending over Grenzen is als een glas water in de woestijn", aldus Mihaela's moeder. Komend jaar kan ze met een gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen terug naar school en hoeft Mihaela zich niet langer te schamen. 

Back -to -School -2017-MD2017-12-11 (Copy)

Insert OCL Geef Nu!

Help kinderen vol zelfvertrouwen hun school af te maken, al voor €25 kunnen wij één kind een rugtas gevuld met schoolmateriaal geven. Doneer nu!