We hebben God nú heel hard nodig!

Oleksandr en Nataliya Stel’makh wonen met hun vijf kinderen in een klein, bouwvallig huis in West-Oekraïne. Geld om te stoken heeft het gezin niet, waardoor de ijzig koude winter een grote bedreiging vormt.

GEEF AAN WINTERHULP

Hard werken is niet genoeg

Boerengezinnen als de familie Stel’makh hebben het zwaar in Oost-Europa. Beperkingen die stammen uit de communistische tijd maken leningen of uitbreiding onmogelijk, waardoor boerenbedrijven niet kunnen groeien. Oleksandr heeft daarom naast zijn werk op de boerderij ook een baan in loondienst, maar het salaris is laag. Het gezin werkt hard en ook de kinderen moeten meehelpen. Hij zegt: ‘Hoe hard ik ook werk, het is nooit genoeg.’ Enkele jaren geleden heeft hij zijn oog verwond en de dokter gebood hem niet langer fysieke arbeid te verrichten. Maar Oleksander hecht niet zoveel waarde aan dat advies. “Ik moet vijf kinderen voeden,” zegt hij. Onlangs zijn ook hun koeien ziek geworden en overleden, wat een enorm verlies was voor het gezin.

Problemen stapelen zich op

Het zijn pittige tijden voor gezinnen als deze. Eerst zorgde de pandemie voor veel problemen in het gebied waar de werkloosheidscijfers al hoog waren en nu zorgt de voortdurende oorlog voor veel verwoesting, trauma, inflatie en prijsstijgingen. Door de oorlog stapelen problemen zich nog meer op. De winter is een extra bedreiging voor het gezin. Het huis heeft reparaties nodig en er is alleen buiten een toilet. Buiten sneeuwt het en is het koud, maar het gezin heeft geen geld om te stoken. In de winter is er minder werk, dus minder loon. Door de oorlog in Oekraïne zijn de prijzen omhoog gegaan, waardoor gezinnen helemaal geen stookhout of warme kleding meer kunnen betalen.

David tegen Goliath

Oleksandr en Nataliya blijven echter hoop houden te midden van de verschrikkingen van de oorlog. Ze zijn christenen en vertrouwen op God. Ze doen hun uiterste best om Oekraïne naar de overwinning te helpen door te bidden en vluchtelingen en mensen in nood te helpen. Oleksander zegt dapper: “We voelen ons als David tegen Goliath, en we hebben God nú heel hard nodig.” Vorig jaar hebben we dit gezin opgenomen in ons gezinssponsorprogramma. Het is ons doel om het gezin te laten groeien, zodat ze niet alleen de oorlog en armoede overleven, maar ook dat ze opbloeien en datgene worden wat God voor hen bedoeld heeft.

Winteractie

Met onze Winteractie steunen we kwetsbare gezinnen en ouderen, waarbij we mensen voorzien van stookhout, eten, warme kleding en dekens. Op die manier hoeven gezinnen niet te kiezen tussen warmte of eten. Met uw steun kunnen we meer gezinnen in Oost-Europa helpen om de winter te doorstaan en op te staan uit armoede, zelfs onder deze zware omstandigheden.

STEUN DIT PROJECT

Geef mensen hoop, doneer een voedselpakket!

In november hebben we 

1.900

voedselpakketten uit aan mensen in nood in Oekraïne.

Lees onze verhalen

Het laatste nieuws

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde