Ik hoop dat mijn kinderen ‘gewoon’ kunnen opgroeien

Stefka Todorova (44) belandde met haar man, zoon en dochter op straat in Bulgarije - en heeft tranen in haar ogen als ze vertelt over hun strijd en ellende. Zending over Grenzen helpt het gezin.

Toen Stefka met haar gezin op straat belandde, vond ze onderdak in een verlaten café in de buitenwijken van de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Zending over Grenzen helpt het gezin door maaltijden, schoolspullen, dekens en warme winterschoenen te geven. Dat is hard nodig, want de winters zijn gevaarlijk koud in Bulgarije. Ieder jaar overlijden zelfs daklozen door bevriezing.

Uitweg uit de armoede

Het verlaten café waar Stefka en haar gezin in zijn getrokken, heeft geen stromend water. Daardoor kunnen ze zich niet wassen en zien ze er onverzorgd uit. Dat maakt het vinden van werk voor Stefka en haar man moeilijk. Het zorgt er ook voor dat hun zoon Kristian en hun dochter Pamela op school worden gepest. Kristian gaat liever helemaal niet meer naar school. Hij besteedt zijn tijd om de vuilnisbakken langs te gaan op zoek naar spullen die wat geld voor het gezin kunnen opbrengen.

Stefka: "Ik wil dat mijn kinderen net als alle andere kinderen kunnen zijn. Dat ze gewoon thuis kunnen komen van school en een douche kunnen nemen. Ik blijf sterk en bid elke dag tot God. Ik geloof dat God een uitweg uit onze armoede zal tonen.”

Hulp om de ijskoude winters te overleven

Er zijn nauwelijks overheidsvoorzieningen voor de duizenden daklozen in Sofia. Daarom helpt Zending over Grenzen de daklozen door dagelijks soep en brood uit te delen - en door mensen te voorzien van warme schoenen, kleding en dekens om ze door de gevaarlijk koude winters te helpen.

Ook voor Stefka en haar gezin maakt ons hulpproject in Bulgarije het verschil. Op een koude en besneeuwde winterdag kwamen Kristian en Pamela eten halen bij het project. Anna Atanasova, één van onze medewerksters, zag dat de kinderen op sjofele zomerschoenen liepen en gaf ze elk een paar stevige, warme winterschoenen. Anna beschreef hoe de gezichten van de kinderen direct opklaarden met een brede glimlach. Ze zegt: “Iemand blij maken, vraagt maar een paar seconden tijd.”

Met de hulp van onze donateurs blijven wij ons dan ook inzetten voor de dakloze mensen in Bulgarije.

“Iemand blij maken, vraagt maar een paar seconden tijd.”

Lees onze verhalen

Het laatste nieuws

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde