Moeilijkheden hebben ons nooit tegengehouden

De Kryvchuk familie is een arm boerengezin, maar via ons zelfredzaamheidstraject is het ze gelukt uit de armoede te komen.

Hoewel Oekraïne bekend staat als de graanschuur van Europa, is het altijd moeilijk geweest voor kleine boeren om het hoofd boven water te houden. Boeren hebben in Oekraïne geen toegang tot kapitaal tegen redelijke prijzen en ze kunnen niet verder uitbreiden vanwege de wetgeving op de verkoop van land, welke nog uit het communisme stamt.

Serhiy Kryvchuck runt met zijn gezin een boerderij in West-Oekraïne. Ze hebben 3 ha grond, waar ze vooral aardappels en tarwe verbouwen. Ook houden ze koeien, schapen en varkens. Serhiy werkt daarnaast ook nog als buschauffeur om wat extra geld te verdienen. Het arme gezin werkt hard, maar had moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Het boerengezin heeft behoorlijk wat tegenslag meegemaakt: In 2017 zijn twee koeienstallen compleet verwoest door brand, in 2019 zijn al hun varkens omgekomen door de varkenspest en vervolgens heerste er twee jaar achter elkaar droogte, wat een negatief effect had op hun oogst. Wij besloten toen om het gezin op te nemen in ons sponsorprogramma.

Meer efficiëntie

Voorheen bewerkte het gezin hun land van 3 ha met paarden of met de hand en soms huurden ze een tractor. Het was lastig, erg duur en uitputtend. Wij hebben het gezin inmiddels een eigen tractor gedoneerd. Hiermee kunnen ze veel efficiënter werken, wat een enorm verschil heeft gemaakt. Het gezin vertelt dat dit een droom was die is uitgekomen en ze zijn ontzettend dankbaar voor deze gift.

Nu de familie Kryvchuk niet langer in armoede leeft, konden ze uit ons sponsorprogramma stappen. Het gezin heeft iedere kans die ze kregen, aangegrepen en er een groot succes van weten te maken. Wij zijn blij te zien hoe onze steun geleid heeft tot zulke geweldige resultaten en we zijn trots dat ze nu zelfredzaam zijn. Het gezin woont in een relatief veilig deel van Oekraïne en naar omstandigheden gaat het goed met ze. Ze rouwen wel om hun land en vragen om gebed voor vrede. Daarnaast spreken ze hun grote dank uit aan iedereen die hen heeft gesteund.

"Problemen zorgen er juist voor dat we ons realiseren hoezeer we God nodig hebben"

Lees onze verhalen

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde