Kerstvreugde voor een gezin met verdriet


Rondkijkend in het onvoltooide huis van het gezin Hanganu, waar de vloer en muren slechts uit cement bestaan, valt het oog vooral op de kerstboom die midden in de kamer prijkt. Een simpel en herkenbaar symbool van een feestelijke tijd, maar de boom betekent meer dan dat voor deze vijf mensen. Voor hen is de kerstboom een van de laatste dingen die hun overleden moeder voor hen uitkoos en wanneer deze in de ruimte staat voelt zij voor even weer dichtbij.

Aan een modderige, hobbelige weg in een klein dorpje in Moldavië wonen Grigore Hanganu en zijn vier kinderen. Hij droomt ervan om het huis een gezellig thuis te maken, maar helaas is dat een verlangen dat steeds verder naar de achtergrond verdwijnt nu hij al zijn inkomsten nodig heeft om zijn gezin van eten te voorzien. Victoria (12), Valentine (6), Gabriel (5) en Ana-Maria (3) zitten stilletjes onder een loshangend peertje, maar helaas is dit niet het plaatje van een compleet gezin: deze vader en kinderen hebben in 2019 zowel hun babyzusje als hun moeder in slechts twee maanden tijd verloren.

‘Alles wat ik doe is voor hen’

Gezinscoach Viorel komt bij het gezin Hanganu met een voedselpakket, maar ondanks hun zorgen en verdriet merkt hij tot zijn vreugde dat de kerstsfeer niet ontbreekt. Grigore heeft zojuist de kerstboom met emotionele waarde van zolder gehaald. “Eigenlijk ben ik niet in de feeststemming”, vertelt de vader, “maar ik wil dat mijn kinderen plezier hebben. Alles wat ik doe is voor hen.” De kinderen herinneren zich hoe zij twee jaar geleden de kerstboom met hun moeder versierden en dit jaar mag de boom symbool staan voor een compleet gezin. Cadeautjes of lekkernijen liggen er echter niet onder.

Deze vader en kinderen hebben in 2019 zowel hun babyzusje als hun moeder in slechts twee maanden tijd verloren...

Een speciale Kerst

Het voedselpakket dat gebracht wordt draagt bij aan de feestelijke sfeer: gevuld met voedzaam eten en enkele lekkernijen helpt het pakket gezinnen zoals deze om tijdens de feestdagen te ontspannen en feest te vieren. Al snel wordt de doos geopend en de inhoud zorgvuldig onder de kerstboom geplaatst. “Dankzij dit pakket kunnen we tijdens Kerstmis iets heel speciaals eten”, zegt Grigore met een lach op zijn gezicht. Een zeer welkom geschenk voor de vader, die hard zijn best doet maar vaak zonder werk zit. Het beschikbare werk in hun woonplaats is schaars, slecht betaald en zeer onregelmatig. Toen zijn vrouw nog leefde werkte Grigore dan ook vaak periodes in de hoofdstad Chisinau. “Maar nu kan ik niet weg voor werk. De kinderen zijn te klein, ze hebben me nodig.”

Hard werken, niet opgeven, dankbaar zijn

Ondanks de vele moeilijkheden die dit gezin samen trotseert - het overlijden van moeder en dochter maar ook Grigores zware jeugd en de moederrol die de twaalfjarige Victoria op zich neemt voor haar broertje en zusjes  -blijft het gezin Hanganu een positieve uitwerking hebben op de mensen om hen heen. “Als Zending over Grenzen stonden we om dit gezin heen tijdens uitdagingen en moeilijkheden”, vertelt gezinscoach Viorel. “Ondanks de extreme omstandigheden, is Grigore een mooi voorbeeld van wat het betekent om hard te werken, niet op te geven en altijd dankbaar te zijn. Als ik bij dit gezin ben geweest voel ik me altijd aangemoedigd en positief.” 

We hebben nog steeds contact met vrienden die we op het kamp hebben gemaakt.

Lees onze verhalen

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde