Hulpverlening in oorlogsgebied

"We bemoedigen elkaar met beloften uit de Bijbel"

Onze coördinator Oleg Serbo uit Oekraïne maakt zware tijden mee op dit moment. Zijn gezin, met 4 eigen kinderen, 5 geadopteerde kinderen en 5 kleinkinderen, moest naar Duitsland vluchten vanwege de voortdurende oorlog in Oekraïne. Oleg heeft ze nu naar de Poolse grens gebracht, waarvandaan ze verder zullen reizen naar Duitsland.

Zelf besloot Oleg echter terug te komen naar Sloviansk in Oost-Oekraïne, om zijn kerk en alle gezinnen en ouderen die gelieerd zijn aan Zending over Grenzen bij te staan, voor zolang als het kan. Op de terugweg naar Sloviansk, bezocht Oleg ons kantoor in Rivne om voedselpakketten mee te nemen voor de mensen waarmee we werken en zagen we kans met hem te praten.

Kun je beschrijven hoe de oorlogssituatie is? Kunnen mensen nog aan eten en andere benodigdheden komen?

De situatie is extreem zwaar. Heftige gevechten vinden heel dichtbij plaats. We zijn min of meer omsingeld binnen een straal van 50 kilometer in alle richtingen, behalve de weg naar Dnipro. Veel mensen zijn weggegaan en elke dag nog slaan mensen op de vlucht. Duizenden mensen vertrekken dagelijks vanaf het treinstation, vanwaar de trein hen naar het westen van Oekraïne brengt.

Mensen overnachten in schuilkelders om te schuilen voor beschietingen. Winkels in het dorp kunnen niet meer open zijn, behalve wat supermarkten en drogisten, maar ze hebben al bijna geen spullen meer. Brood en water zijn nog wel verkrijgbaar. Het enige benzinestation dat nog in gebruik is in Sloviansk en Kramatorsk, heeft rijen van 500 auto’s lang.

De Russen vallen ’s nachts en overdag aan. Twee dagen geleden vielen ze dichtbij het Christelijk Centrum aan. Gelukkig was het Centrum zelf niet geraakt (er zaten daar veel vluchtelingen, vrouwen en kinderen), maar door de knal sprongen de deuren en ramen kapot. De situatie in de bezette dorpen en steden is vreselijk. De Russische bezetters begaan allerlei vreselijke misdaden daar; ze plegen overvallen, ze doden, ze bedreigen, ze verkrachten. Er zijn geen morele principes, er is geen compassie, geen respect.

Update:

Oleg belde vandaag (hij is nog steeds onderweg naar Sloviansk) en vroeg ons om te bidden voor de situatie in het gebied. De indringers willen de enige weg die nog over is, bezetten (in de richting van Dnipro). Ze zitten nu op 100 km afstand daarvan en komen van beide kanten dichterbij. Als ze hun plan doorzetten, is er geen uitweg meer voor de regio’s van Donetsk, Luhansk en Kharkiv.

Mensen overnachten in schuilkelders om te schuilen voor beschietingen. Winkels in het dorp kunnen niet meer open zijn, behalve wat supermarkten en drogisten, maar ze hebben al bijna geen spullen meer. Brood en water zijn nog wel verkrijgbaar. Het enige benzinestation dat nog in gebruik is in Sloviansk en Kramatorsk, heeft rijen van 500 auto’s lang.

Hoe gaat het met de ouderen en de gezinnen die meedoen met het sponsorprogramma van Zending over Grenzen, zijn ze in orde?

Tenminste een gezin is naar het westen gevlucht. Ik ben al 5 dagen weg (de tocht heen en weer naar het oosten duurt nu veel langer) en als ik terug ben, zal ik meteen contact opnemen met iedereen en proberen eten te brengen naar alle gezinnen en ouderen. De mensen zijn angstig, ze schuilen veel in de schuilkelders ’s nachts en overdag. Helaas is het leven helemaal tot stilstand gekomen in Slavyansk en Kramatorsk.

Kun je ons wat meer vertellen over de mensen die in de schuilkelders zitten?

Onze schuilkelder is heel klein, dus helaas is er maar plek voor 1 extra gezin. Op dit moment woont de familie Sytnik er (ouders met 3 kinderen). Hun huis staat aan de voet van de Karachun berg. Daar staat ook de TV mast, die regelmatig beschoten wordt, dus het was heel gevaarlijk voor het gezin om daar te blijven.

Zijn er van deze afgelopen 2 weken verhalen over de worstelingen van mensen, die je zou willen delen, of getuigenissen van Gods hulp?

Ik wil over een wonder vertellen dat gebeurde op weg van Sloviansk naar de grens. Mijn vriend Kostiantyn en ik vervoerden in 2 busjes kinderen van alle leeftijden en vrouwen. Plotseling klapte de band van het busje van Kostiantyn terwijl hij met een snelheid van 120 km/uur reed. De bus slingerde naar de tegengestelde rijbaan. Gelukkig kwam er geen tegenligger aan. Toen botste de bus tegen de vangrail en schoot nog 150 meter door. Een peuter viel bijna uit het kapotte raam. Normaal gesproken komen mensen om in zulke gevallen. Dankzij onze geweldige God was er niemand gewond, behalve een vrouw die haar arm gebroken heeft. Christenen uit nabijgelegen dorpen hielpen met het repareren van de schade en onze twee bussen bereikten onze bestemming.

Een andere zegening voor ons is dat er vanaf het begin van de oorlog 27 mensen in onze kelder kunnen schuilen: ons gezin, familieleden, kerkleden en vrienden. We vieren dagelijks het Heilig Avondmaal en we bidden constant, terwijl we elkaar bemoedigen met beloften uit de Bijbel.

Hoe kunnen we voor je bidden en welk Bijbelgedeelte legt God momenteel op je hart?

‘Mijn plan met jullie staat vast – spreekt de HEER: Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk; Ik zal je een hoopvolle toekomst geven.’ Jeremia 29:11. Dit vers geeft mij moed op de moeilijkste momenten. Bid alstublieft voor geestelijke kracht voor mij. Het is een erg donkere, terneergeslagen en depressieve situatie en het is makkelijk om de hoop te verliezen. Bid alstublieft ook voor Gods bescherming voor mij en de gezinnen waarvoor ik zorg. We bidden allemaal voor een einde van deze verschrikkelijke oorlog, voor overwinning van God en voor verlies van de vijand van de menselijke ziel, die in zijn woede tegen ons land opstond.

Bid alstublieft voor geestelijke kracht voor mij. Het is een erg donkere, terneergeslagen en depressieve situatie en het is makkelijk om de hoop te verliezen. Bid alstublieft ook voor Gods bescherming voor mij en de gezinnen waarvoor ik zorg. We bidden allemaal voor een einde van deze verschrikkelijke oorlog, voor overwinning van God en voor verlies van de vijand van de menselijke ziel, die in zijn woede tegen ons land opstond.

Lees onze verhalen

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde