De gaarkeuken is een zegen voor bejaarden in Oekraïne

De zussen Nina (92 jaar) en Olga (87 jaar) zijn afhankelijk van initiatieven zoals de gaarkeuken om niet te vereenzamen en regelmatig een gezonde maaltijd te krijgen. 

De zussen Nina (92 jaar) en Olga (87 jaar) wonen samen in een oud en tochtig huis in Oekraïne. Het huis is leeg en koud, want geld voor stookhout hebben de dames niet. Daarom dragen ze dikke winterjassen. Ook binnen. Nina en Olga zijn alleen en hebben geen geld om voor zichzelf te zorgen. Ze zijn afhankelijk van initiatieven zoals de gaarkeuken van Zending over Grenzen om niet te vereenzamen en regelmatig een gezonde maaltijd te krijgen.

Onrechtvaardig om zo te leven

Nina zorgt voor haar jongere zus Olga, die een jaar geleden haar been brak en slecht ter been is. De zussen waren al hecht als kinderen - en nu zijn ze elkaars enige familie nog. Hoewel ze het niet hardop zeggen, vinden Nina en Olga het onrechtvaardig dat ze zo in armoede moeten leven. Olga was ruim 40 jaar lang dierenarts en Nina werkte voor een handelsbedrijf. Het gemiddelde ouderdomspensioen in Oekraïne is echter nog geen € 2 per dag. Ook als je zó lang en zó hard hebt gewerkt. Daarom zijn beide dames nu afhankelijk van initiatieven zoals de gaarkeuken. 

Beiden kijken uit naar elk bezoek van medewerkers of vrijwilligers van de gaarkeuken. Olga en Nina koken zelf niet meer en de maaltijd uit de gaarkeuken is alles wat ze eten. Een deel bewaren ze en eten ze de volgende dag als ontbijt.

 

Maaltijden en bezoek

De gaarkeuken biedt al meer dan 14 jaar maaltijden aan hulpbehoevende ouderen in de omgeving van het stadje Sarny, in het noordwesten van Oekraïne. Iedere dag van de week bezorgen vrijwilligers maaltijden aan huis en maken ze een praatje met de ouderen. 

De 17-jarige Katarina is één van hen. Ze zegt: "Ik realiseerde me dat God wil dat ik voor onze hulpbehoevende ouderen zorg. En ik krijg er zoveel liefde voor terug! De mensen bedanken ons en zegenen ons. Ze noemen ons hun kinderen en kleinkinderen." 

Volodymyr, de medewerker van Zending over Grenzen die de gaarkeuken runt, vult aan: "De vrijwilligers bezoeken de ouderen zelfs op hun vrije dagen. In het weekend koken ze thuis en nemen ze hun vrienden van de kerk mee op ouderenbezoek."

Dankbaarheid en vriendschap

Met de hulp van onze donateurs blijven de medewerkers van Zending over Grenzen en alle vrijwilligers de ouderen in Oekraïne bezoeken en voorzien van gezonde maaltijden, ondersteuning en fijne gesprekken. In ruil daarvoor krijgen ze oprechte dankbaarheid en vriendschap van de ouderen terug.

De vrijwilligers bezoeken de ouderen zelfs op hun vrije dagen. In het weekend koken ze thuis en nemen ze hun vrienden van de kerk mee op ouderenbezoek.

Lees onze verhalen

Het laatste nieuws

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde