Deze website maakt gebruik van cookies om ons (anoniem) te informeren over het gebruik van de website. En ook om het u te vergemakkelijken te kunnen posten op uw sociale netwerk site.

ZENDING OVER GRENZEN
"alleen samen"

Zelfvoorzienend dankzij onverwacht cadeau

#VerhalenOverGrenzen

Zeineps toekomst zag er troosteloos uit. Een alleenstaande moeder zonder opleiding en een geschiedenis van slechte gezondheid: het leek onmogelijk dat ze ooit voor zichzelf en haar dochter kon zorgen. Maar op een dag kreeg haar dochter Maria (6) een ongebruikelijk cadeau dat voor een grote verandering in hun leven zorgde.

RS2218_Zeinep And Maria In Front Of Their House (2)

Als kind onderging Zeinep vier operaties voor lintworm, die zij opliep door de slechte hygiëne in het Bulgaarse dorp waar ze opgroeide. Later kreeg ze ook nog de diagnose epilepsie. Haar spraak was aangetast en ze liep achter op school, waar ze even later volledig mee stopte. Zeineps moeder gaf gelukkig niet op: in haar zoektocht naar hulp kwam ze uit bij een kerk, waar zowel zij als Zeinep Jezus Christus accepteerden als hun redder. De epileptische aanvallen waar Zeinep mee kampte verdwenen; ze was wonderbaarlijk genezen.

Een grote verandering

Zeinep is nu 27 en heeft in haar leven heel weinig kansen gehad vanwege haar analfabetisme en gebrek aan onderwijs, wat een betere toekomst creëren voor haar dochter erg moeilijk maakte. Maar onlangs kwam daar verandering in, door het cadeau dat Maria van een vriendin kreeg: een geit. "Haar naam is Sara en ze is heel schattig", vertelt Maria blij. "Ik ben heel gek op haar. Toen het buiten koud was sliep ze naast mijn bed en voedde ik haar met een flesje."

RS468_Bulgaria _f 2f _01 Five -year -old Maria And Her Pet Kid (Copy)

Verder komen in het leven

Zending over Grenzen-gezinscoach Ventsislav Bozhikov herkende een unieke mogelijkheid. "Hun houding en toewijding in de zorg voor het kleine dier, lieten zien dat ze de potentie hebben om dieren te houden", zegt hij. Via Zending over Grenzen kregen Zeinep en Maria nog acht geiten en twee lammetjes. "De mini-boerderij die zo ontstond geeft hen op de lange termijn een beroep en inkomen, maar ook hoop en de kans om verder te komen in het leven. Zeinep voelt zich weer nuttig en is tevreden dat ze iets doet wat ze leuk vindt en waar ze goed in is. Daarnaast leert Maria al op jonge leeftijd waardevolle vaardigheden."

RS466_Bulgaria _f 2f _05 Maria On The Farm With A View Of Their Village (1) (Copy)

'Niet langer bang om stappen te zetten'

Voordat het gezin een mini-boerderij startte, werden ze al een tijdje geholpen via het gezinssponsoringsprogramma van Zending over Grenzen. "Alles wat je in onze kamer ziet hebben we van Zending over Grenzen gekregen", vertelt Zeinep. "De bedden, de ladekasten, het beddengoed, de kussens en tapijten: alles. Ook kregen we kleding en schoenen, elke maand een voedselpakket en hygiëne-artikelen. Het sponsorprogramma heeft ons geborgenheid gegeven." Inmiddels is de hulp van Zending over Grenzen niet meer nodig. "Nu hebben we melk om te verkopen en kunnen we zelf het eten kopen dat we nodig hebben. We hebben werk en zijn niet meer bang om stappen vooruit te zetten in ons leven. Met de hulp via Zending over Grenzen, zijn we nu zelfvoorzienend."