Deze website maakt gebruik van cookies om ons (anoniem) te informeren over het gebruik van de website. En ook om het u te vergemakkelijken te kunnen posten op uw sociale netwerk site.

ZENDING OVER GRENZEN
"alleen samen"

Wereld van verschil

#VerhalenOverGrenzen

"Ik had niet verwacht dat er zo'n wereld van verschil kon zijn en dan zo betrekkelijk dichtbij. Je ziet armoede wel op televisie, maar dat is dan toch vaak in Afrika", vertelt Kees. Hij zit samen met zijn vrouw Tineke aan de keukentafel met een kop dampende koffie in de hand. Op tafel liggen diverse foto's: van de studerende kinderen, van hun sponsorgezin en van het recente bezoek aan hen.

Kees en Tineke Maliepaard uit Middelharnis gingen vorig jaar oktober naar Moldavië. Het was een eerste ontmoeting: met het land, de cultuur, het werk van Zending over Grenzen ter plaatse én hun sponsorgezin. Ze zijn beiden nog vol van deze unieke ervaring. Het liefst gaat Kees dit jaar weer. Kees vertelt gepassioneerd in Flakkees dialect over de reis. Af en toe pauzeert hij even om te vragen of hij nog wel verstaanbaar is. "Door er te zijn, krijg je een hele andere indruk dan dat je het op papier leest. Persoonlijk heb ik altijd graag contact met mensen." P.3 - M.Pislari Family .08En dat blijkt als Kees tijdens de reis elke willekeurige voorbijganger aanspreekt op straat. Taal is geen barrière voor hem. Als het moet, praat hij desnoods met handen en voeten. Hij kan de mensen nog zo voor de geest halen en emotioneel worden bij de gedachte. Ook bezoeken ze hun sponsorgezin Pislari.Ze voelen direct een band. Na een eerste begroeting wil de man des huizes, Anatolie, graag alles laten zien. Tineke: " Hij was zo trots. Hij heeft zelf 46 bijenkassen gebouwd van hout (geschonken via Zending over Grenzen) en met de honing verdient hij wat geld. Ook hebben ze een eigen tuintje waar ze groenten verbouwen. Die groenten verkopen ze ook. "

Eigenwaarde

Kees en Tineke vinden het belangrijk om mensen te helpen, maar Kees heeft daar ook wel een kleine kanttekening bij: " Het zijn volwassen mensen die ook hun eigenwaarde hebben. Bij alles wat je geeft en wat je doet, moet je niet de indruk wekken dat je de goede Sint bent en zij er niet zoveel van bakken, want dat is natuurlijk niet zo." Tineke vult aan: " Ik denk dat niemand het leuk vindt om te moeten toegeven dat je niet voor je eigen kinderen kunt zorgen. Het is niet dat je het niet wil, maar het gaat niet." P.3 - Mailiepaard Bij Pislari Family _5Tot slot vertelt Kees over het voor hen bijzondere afscheid: "Het zijn gelovige mensen en we stonden met z'n allen buiten in een kring en pakten elkaars hand. Toen begon Anatolie te bidden. Dat is toch heel bijzonder om zo met elkaar te bidden. Er is maar één God -tenminste dat geloof ik- en je bent allemaal verbonden met die God. Dat raakte me wel. Ik bid nu 's avonds regelmatig voor hen!"