Deze website maakt gebruik van cookies om ons (anoniem) te informeren over het gebruik van de website. En ook om het u te vergemakkelijken te kunnen posten op uw sociale netwerk site.

ZENDING OVER GRENZEN
"alleen samen"

Zorgen over toekomst Oost-Europa

22-7-2020

Nu de coronamaatregelen enigszins versoepeld zijn, durven steeds meer mensen weer een beetje vooruit te kijken. Maar in Oost-Europa zijn veel mensen juist bang voor wat hen nog te wachten staat. Dalibor, Monika en Sarkis, alle drie directeur van Zending over Grenzen in een van de veldlanden waar wij actief zijn, zijn bezorgd over de toekomst. "We hebben nog geen idee hoe groot de impact gaat zijn op de economie", zegt Dalibor, onze directeur in Bosnië en Herzegovina. Monika, directeur in Albanië, zegt: "De naweeën van deze pandemie zullen nog jarenlang voelbaar zijn."

 

Mostar - Extra Voedselpakketten Voor Gezinnen In Nood Kunnen Worden Afgehaald2Er zijn onder andere zorgen over de groeiende werkloosheid onder de arme bevolkingsgroepen. "Veel kansarme mensen werkten noodgedwongen zonder arbeidscontract en nu ze hun baan kwijt zijn, hebben ze geen recht op een werkloosheidsuitkering", zegt Sarkis vanuit Bulgarije. "Sommige mensen raken zelfs hun huis kwijt." Naast de groeiende werkloosheid zijn de prijzen van basale voedingsproducten ook nog gestegen, wat het extra zwaar maakt.

 

Schoolachterstand

Ook voor kinderen zijn de gevolgen van de coronacrisis groot. Als de scholen half september weer open gaan, zijn veel kinderen al een half jaar niet naar school geweest. Net als in Nederland, volgden de meeste leerlingen in Oost-Europa thuis online lessen, maar kinderen uit kansarme gezinnen hebben niet de technologische middelen om online te kunnen studeren. Zij misten daardoor veel van de lesstof en kregen een grote achterstand.

 

Boodschappen en voedselpakketten

RS6343_Soup Kitchen Volunteers Delivering Hot Meals In New Conditions _Ukraine _01 (1)Hoewel veel reguliere activiteiten niet meer konden doorgaan, konden we tijdens de maanden van lockdown wel de meest noodzakelijke hulp blijven bieden. Er werden bijvoorbeeld maaltijden en boodschappen uitgedeeld aan mensen die hun huis niet uit konden. Juist in deze tijd is onze hulp aan kwetsbare mensen in Oost-Europa hard nodig. "Op langere termijn zal de nood waarschijnlijk veel groter zijn dan de hulp die geboden kan worden", zegt Dalibor. "We hopen dat onze Voedselpakkettenactie aan het einde van dit jaar veel goeds kan doen."

 

Klik hier voor het uitgebreide bericht.