Deze website maakt gebruik van cookies om ons (anoniem) te informeren over het gebruik van de website. En ook om het u te vergemakkelijken te kunnen posten op uw sociale netwerk site.

ZENDING OVER GRENZEN
"alleen samen"

Leerlingen uit Bergen op Zoom maken statement tegen verspilling textiel

25 zakken vol kleding voor Zending over Grenzen in Oost-Europa

5-3-2019

BERGEN OP ZOOM / ALMERE - Vijf leerlingen uit havo 4 van de Roncalli Scholengemeenschap in Bergen op Zoom hebben afgelopen vrijdag met flinke waslijnen vol kleding een duidelijk standpunt genomen tegen verspilling van textiel. Na afloop van hun actie doneerden zij 25 zakken vol kleding aan Zending over Grenzen. Deze kleding krijgt een nieuwe bestemming; het wordt uitgedeeld onder de allerarmsten in Oost-Europa.

 

Mila, Nomi, Meike, Annabel en Carmen kregen voor het vak Maatschappijleer als examenopdracht een presentatie te houden over een milieuonderwerp. De scholieren kozen om aandacht te vragen voor de verspilling van textiel. Ze hadden het uitgezocht: per jaar wordt in Nederland 124 miljoen kilo kleding opgehaald, waarvan 54 miljoen kilo wordt verbrand. "Onvoorstelbaar hoe schadelijk dat is voor het milieu", zegt Nomi. "Wij wisten dit niet en ik denk dat heel veel mensen het ook niet weten. En er zijn helemaal geen wetten die dit tegengaan."

 

'Touching'

Daarom zamelden de vijf leerlingen kleding in bij familie, vrienden en drie basisscholen om het probleem zichtbaar te maken. Meike kwam op het idee lange waslijnen te spannen in de tuin van Roncalli om daaraan de kleding op te hangen als duidelijk statement. "We willen niet alleen iets nieuws of interessants doen, maar ook iets goeds", zegt Mila. "Daarom doneren we de opgehaalde kleding na onze actie aan Zending over Grenzen. We hebben een filmpje gezien waarop we zagen waar de kleding terecht komt. Hier is een jas misschien iets kleins, maar in Oost-Europa zijn ze er zo dankbaar voor. Als je de gezichten ziet van de gezinnen die het ontvangen, dat is 'touching'!"

IMG_4793 

Uit je bubbel

Anabel is een liefhebber van schoenen, maar deze actie heeft haar wel bewust gemaakt van de luxe in Nederland. "Schoenen zijn echt mijn ding, maar in het vervolg maak ik ze gewoon wat vaker schoon, voordat ik nieuwe koop." Het shopgedrag van de dames is sowieso veranderd: "Ik koop vaker tweedehands kleding." "Ik koop alleen nog als ik het echt nodig heb." En "ik draag regelmatig kleding van oudere nichten en doneer mijn oude kleding." Deze actie heeft hen bewuster gemaakt.

 

Als ze kijken naar het enorme klimaatprobleem, dan houden ze het liever dichter bij huis. "Wij kunnen alles kopen wat we willen. Het is belangrijk je te realiseren dat we het hier zo goed hebben én dat dat in landen als Roemenië wel even anders is. In plaats van klimaatspijbelen kan je beter inzamelingsacties organiseren en dáármee tevens iets goed doen voor het milieu." Nomi: "Denk wat minder aan jezelf en blijf niet in je eigen bubbel zitten. Denk ook aan anderen die het minder goed hebben dan wij. En klaag eens wat minder."

 

Mila, Nomi, Meike, Annabel en Carmen krijgen binnenkort te horen welk examencijfer zij voor hun actie en presentatie krijgen. Maar dat zit volgens de docente Maatschappijleer wel goed. Na afloop van de publieksactie gaven de scholieren de ingezamelde kleding ingepakt en wel direct mee aan Zending over Grenzen.