Deze website maakt gebruik van cookies om ons (anoniem) te informeren over het gebruik van de website. En ook om het u te vergemakkelijken te kunnen posten op uw sociale netwerk site.

ZENDING OVER GRENZEN
"alleen samen"

'Beëindigen Oekraïne-conflict vereist ingrijpen VN'

29-10-2018

ALMERE/KIEV - Het conflict in Oost-Oekraïne lijkt 'een vergeten oorlog' te worden en het beëindigen ervan vereist bijna onvermijdelijk een optreden door de Verenigde Naties (VN). Dat stellen Nederlandse crisisdiplomaten in een studie, zo meldt het Nederlands Dagblad. De diplomaten spreken ervan dat 'veel tergend lastige diplomatie' en 'grootschalige humanitaire hulp en herbouw' nodig zijn.

Robert Serry, Bert Koenders, Pieter Feith en Chris Parthesius werkten mee aan het rapport, dat is opgesteld als bijzonder project van het Haagse centrum van de VN Universiteit voor vrede. Ondanks de conclusies die ze over het inmiddels vier jaren durende conflict in Oekraïne hebben getrokken, hebben de diplomaten geen illusies dat een optreden van de VN snel zal plaatsvinden.

1.700 voedselpakketten

In het rapport wordt gesproken over grootschalige humanitaire hulp die gezien de enorme schade in Oost-Oekraïne nodig is. Waar mogelijk zet Zending over Grenzen zich in voor de slachtoffers van het conflict, hoewel de conflictzone niet in ons werkgebied ligt. Zo willen wij de komende maanden als onderdeel van onze Voedselpakkettenactie minstens 1.700 voedselpakketten uitdelen in het oosten van Oekraïne. Daarnaast helpen wij gevluchte gezinnen in West-Oekraïne, bijvoorbeeld het gezin Schebunyaev.

RS1420_Refugee Family Ukraine (4) (Copy)

'De hulp is cruciaal'

Vader Sergiy vertelt hun verhaal: "Het was in ons dorp te gevaarlijk. We waren bang, het meest nog voor onze kinderen. Er was geen politie meer en wetteloosheid heerste. Winkels sloten, mensen ontvingen geen salaris meer, er waren elektra-problemen en watertekorten. Het dorp was vol met geweld en plunderingen. Het was ondraaglijk." Eenmaal in het westen van Oekraïne, kreeg het gezin evenals zo'n honderd andere vluchtelinggezinnen hulp van Zending over Grenzen. "Bijna alle spullen in ons huis kregen we via de stichting", aldus Sergiy. "Regelmatig krijgen we voedselpakketten en hygiëne-artikelen, maar ook kleding, schoolmateriaal en warme, gebreide dekens. We worden gezien als een gezin dat in de toekomst zelfvoorzienend kan worden en daar gaat Zending over Grenzen ons bij helpen. We vinden dat een geweldig idee, want we willen niet alleen maar afhankelijk zijn. Maar op het moment hebben we de hulp wel nodig, het is cruciaal."

Wilt u ook meehelpen? Doneer een voedselpakket of sponsor een gezin!