Deze website maakt gebruik van cookies om ons (anoniem) te informeren over het gebruik van de website. En ook om het u te vergemakkelijken te kunnen posten op uw sociale netwerk site.

ZENDING OVER GRENZEN
"alleen samen"

Tachtig maaltijden voor kansarme mensen dankzij Friese koekactie

26-11-2018

Zaterdag 17 november heeft Tjitske Wolbers uit het Friese Sexbierum een koekactie gehouden, met als doel de gaarkeukens van Zending over Grenzen in Oost-Europa. De actie heeft bij elkaar zo'n €250 opgebracht. Een mooi bedrag waar Zending over Grenzen erg dankbaar voor is.

Als we haar vragen hoe de actie is verlopen, reageert Tjitske enthousiast: "Alles bij elkaar genomen hebben we een hele goede koekactie gehad!" Tjitske en haar team gingen zaterdag bij de deuren langs in Frankeker en in haar woonplaats Sexbierum. Daarnaast hing ze een bestellijst op in haar kerk. "Bij een bakkerij van een vriendin had ik koeken ingekocht om te verkopen." Het team verkocht bijna alle koeken en komende zaterdag probeert Tjitske de laatste vijftien nog aan de man te brengen. Met het opgehaalde bedrag kunnen meer dan tachtig maaltijden uitgedeeld worden in een van de twintig gaarkeukens in Oost-Europa.

'Mijn hart ligt in Moldavië'

"Vooraf hebben we met het team overlegd voor welk doel we de koeken wilden verkopen", zegt Tjitske. "We hebben deze keer gekozen voor de gaarkeukens." Tjitske kan uit eigen ervaring vertellen over de gaarkeukens. Twee jaar geleden is ze zelf in een gaarkeuken geweest toen ze op sponsorreis was in Moldavië. "Mijn hart ligt in Moldavië", vertelt Tjitske vol passie. "In Moldavië heb ik meegeholpen eten uit te delen op straat en in parken. Als je daar bent, huilt je hart gewoon. Wij hebben het hier zo goed, maar mensen daar leven in dozen en hebben geen dak boven hun hoofd. Nu is het de moeilijkste tijd voor hen." De winter die voor de deur staat, maakt voor veel mensen in Oost-Europa de strijd om te overleven nog zwaarder.

Aan de deur reageren mensen ook emotioneel op de verhalen van Tjitske, als ze vertelt over haar eigen ervaringen in Moldavië en over het doel van de actie. Ze heeft veel complimentjes gekregen van mensen, die zeggen dat ze goed werk doet. Niet alle mensen reageren enthousiast. "Sommige mensen zeggen: die hulp is toch een druppel op een gloeiende plaat. Maar ik zeg altijd: alle kleine beetjes helpen. Het is gewoon mooi dat je aan zo'n goede zaak kan bijdragen!"

RS1254_Soup Kitchen Sarny UA2017-12-32

Door middel van gaarkeukens helpt Zending over Grenzen kansarme mensen in Oost-Europa. Ze krijgen er een warme maaltijd en vinden er steun en vriendschap. Veel ouderen en gezinnen komen in de gaarkeukens in aanraking met het evangelie.