Deze website maakt gebruik van cookies om ons (anoniem) te informeren over het gebruik van de website. En ook om het u te vergemakkelijken te kunnen posten op uw sociale netwerk site.

ZENDING OVER GRENZEN
"alleen samen"

Liveblog Corona in Oost-Europa

RS6352_Coordinator Delivers Food Parcels To A Needy Family In Sarny Ukraine _05Vanuit onze veldlanden worden wij goed op de hoogte gehouden van de situatie in Oost-Europa. Net als in Nederland zijn er daar veel beperkende maatregelen genomen. In vrijwel alle landen zijn samenkomsten verboden en moet sociaal contact zoveel mogelijk worden vermeden, waardoor onze veldwerkzaamheden niet op de normale manier kunnen worden uitgevoerd. Onze collega's proberen binnen de beperkingen die door hun regeringen worden opgesteld, zoveel mogelijk mensen te blijven helpen.

Hieronder kunt u per land lezen hoe de werkzaamheden zijn aangepast aan de situatie. We blijven deze pagina aanvullen met actuele informatie.

 

Albanië

Voor Albanië is dit de tweede ramp in korte tijd. Het land kampt nog steeds met de gevolgen van de aardbeving van 26 november vorig jaar. Activiteiten in de buurtcentra en gaarkeukens, Engels cursussen en Bijbelstudies kunnen door maatregelen voorlopig niet plaatsvinden. Mensen die normaal gesproken een maaltijd krijgen in een van de gaarkeukens, krijgen nu een pakket met voedselproducten thuis. Onze medewerkers in Albanië werken tot nog toe vanuit kantoor met gepaste afstand van elkaar. Medewerkers die maaltijden rondbrengen, gebruiken beschermende kleding en ontsmettingsmiddel.

In verschillende steden in Albanië hebben mensen uit de Romagemeenschap geprotesteerd vanwege gebrek aan eten. Velen van hen verdienen hun geld met het verzamelen en verkopen van oud ijzer en andere afvalmaterialen. Door de maatregelen van de overheid kunnen ze dit niet meer doen of ze riskeren hoge boetes.

 RS6374_Making Sandwiches For The Children (2)

Bosnië en Herzegovina

In Bosnië en Herzegovina waren onze gaarkeukens in de eerste weken van de uitbraak nog geopend. Mensen konden hier om de beurt hun maaltijd ophalen. Doordat de maatregelen in het land zijn aangescherpt is deze situatie veranderd. In twee van de gaarkeukens worden maaltijdpakketten voor een hele week uitgedeeld en in de derde gaarkeukens krijgen ouderen een warme maaltijd thuis bezorgd. Die wordt voor hun deur achtergelaten om het contact te beperken. Coördinators van het sponsorprogramma doen alleen de meest essentiële dingen en blijven in contact met de gezinnen via de telefoon om hen te bemoedigen en emotioneel en geestelijk te steunen. Een andere manier waarop gezinnen in Bosnië en Herzegovina op dit moment geholpen worden is met groentezaden die via de pakketjesbezorgdienst bij hen thuis worden bezorgd. Zo kunnen gezinnen in de komende weken thuis hun moestuin inzaaien.

RS6314_DSCN4726[1]

Bulgarije

Ook in Bulgarije zijn alle samenkomsten verboden en dat betekent dat samenkomsten van al onze projecten afgelast zijn, zoals van de naschoolse opvang, de vakopleidingen, christelijke samenkomsten en de clubs voor gehandicapten en ouderen. Activiteiten van de gaarkeukens gaan nog wel door, maar anders dan gewoonlijk. Medewerkers bezorgen voedselpakketten aan gezinnen en ouderen. Coördinators blijven in contact met sponsorgezinnen via de telefoon en komen alleen bij hen langs in geval van nood. In deze crisissituatie zijn de daklozen de meest kwetsbare groep. Onze collega's blijven dagelijks maaltijden aan hen verstrekken, waarbij de veiligheid in het oog wordt gehouden. De medewerkers dragen maskers en zorgen dat er genoeg onderlinge afstand wordt gehouden.

Voor Romagezinnen is de huidige situatie erg moeilijk. Veel gezinnen leven in overvolle, arme gemeenschappen. Het handhaven van regels zoals het bewaren van voldoende afstand en een goede hygiëne zijn feitelijk onhaalbaar. Persbureau Reuters meldt dat in verschillende dorpjes in het zuiden van Bulgarije speciale maatregelen zijn genomen voor Romawijken. Binnen de dorpsgrenzen worden wijken afgesloten, omdat gevreesd wordt dat Bulgaarse Roma die recentelijk uit West-Europa teruggekomen zijn, het coronavirus meegenomen hebben.

Naast de Romagemeenschap, zijn de daklozen ook enorm kwetsbaar in deze crisis, omdat ze geen eigen plek hebben waar ze in isolatie kunnen zijn. Medewerkers en vrijwilligers in Bulgarije maakten begin deze maand 500 mondkapjes die onder andere uitgedeeld werden aan daklozen. Ze waren hiervoor erg dankbaar, omdat ze het zich niet kunnen veroorloven om deze zelf te kopen.

RS6275_Food Deliveries During Quarantine - Stefan Voda Area (2)

Moldavië

In Moldavië zijn alle geplande vieringen van Zending over Grenzen voor de komende periode geannuleerd en er vinden voorlopig geen activiteiten plaats in de buurtcentra en partnerkerken. Het contact tussen onze medewerkers en mensen die worden geholpen, is minimaal. Toen samenkomsten werden verboden in het hele land, konden in de eerste week nog maaltijden worden bereid voor gaarkeukens en het straathulpproject. De warme maaltijden werden bij mensen thuis bezorgd of de mensen werden uitgenodigd om de maaltijden af te halen. Naarmate de beperkingen strenger werden, moesten er aanpassingen worden gedaan. Sinds deze week bezorgen medewerkers van de gaarkeukens pakketten met producten om zelf maaltijden te bereiden, in plaats van de warme maaltijden. Daklozen die afhankelijk zijn van het straathulpproject ontvangen pakketten met ingemaakte maaltijden die niet per se verwarmd hoeven worden. De lokale medewerkers hebben er alles aan gedaan om in de basisbehoeften te voorzien van de kinderen en gezinnen uit onze overige programma's, door het rondbrengen van voedsel- en hygiënepakketten met genoeg voor de komende vier tot zes weken.

Een paar weken geleden berichtten we over de moeder van een van onze sponsorgezinnen in Moldavië. Zij was besmet geraakt met het coronavirus. Nadat de rest van het gezin was getest, bleek dat zij ook allemaal besmet waren geraakt, hoewel zij niet zulke ernstige symptomen hadden als de moeder. Inmiddels zijn alle gezinsleden weer thuis, waar ze nog een periode in quarantaine moeten blijven. In die tijd ontvangen ze voedingsproducten van onze medewerkers.

RS6279_Children In Leova Receiving Food Parcels At Home (1)

Oekraïne

In Oekraïne kunnen medewerkers van het sponsorprogramma momenteel geen gezinnen bezoeken en er kunnen geen gedoneerde goederen worden uitgedeeld aan de sponsorgezinnen. Ook mogen coördinators en vrijwilligers van het kindsponsorprogramma niet de instellingen bezoeken waar de kinderen wonen. De verschillende christelijke activiteiten kunnen voorlopig niet doorgaan, omdat publieke evenementen en samenkomsten verboden zijn en het vakopleidingscentrum in Sarny is de komende tijd gesloten. Er zijn extra zorgen over Oost-Oekraïne. Zending over Grenzen deelde de afgelopen jaren voedselpakketten uit in het conflictgebied. Contact tussen het gebied dat door de overheid wordt gecontroleerd en gebieden die worden bezet door separatisten, is door de coronacrisis nog gecompliceerder geworden.

RS6343_Soup Kitchen Volunteers Delivering Hot Meals In New Conditions _Ukraine _01

Roemenië

Het kantoor in Roemenië is gesloten en medewerkers werken voornamelijk thuis. Medewerkers van de afdeling hulpgoederen in Roemenië hebben de afgelopen tijd hard gewerkt om de maandelijkse voedsel- en hygiënepakketten uit te delen. Er zijn geen activiteiten van de naschoolse opvang, maar de medewerkers daarvan delen sandwiches uit. Ouderen boven de 65 mogen in principe hun huis niet verlaten. Ouderen die door Zending over Grenzen worden ondersteund, ontvangen nog steeds regelmatig voedsel- en hygiëneproducten. De coördinators blijven telefonisch in contact met hen in deze tijd en lokale partnerkerken doen dat ook. Jonge vrijwilligers uit de kerken doen boodschappen voor hen. De ouderen laten via onze coördinators weten hoeveel waardering zij hebben voor de hulp en dat zij zo het gevoel hebben dat ze niet alleen of vergeten zijn.

Ook in Roemenië gaan mensen in de Romagemeenschappen door een zware tijd. Ouders hebben bijna geen eten om aan hun kinderen te geven. Voor het coronavirus, zochten de volwassenen elke dag naar een baantje en ze namen alles aan wat ze konden krijgen, zodat ze maar iets te eten op tafel konden zetten. Velen van hen werkten bijvoorbeeld op de vuilstort, maar nu mogen ze zelfs daar niet zijn, vanwege de veiligheidsmaatregelen die de overheid in Roemenië heeft genomen. Juist in deze tijd is onze ondersteuning in deze gemeenschappen van groot belang.

Vanaf 15 mei mogen mensen in Roemenië weer naar buiten. De lockdown in het land is dan afgelopen. Een aantal beperkingen wordt opgeheven, maar het dragen van beschermende mondkapjes is voorlopig verplicht in openbare ruimtes en het openbaar vervoer. Publieke evenementen zijn nog steeds verboden. Onderwijsinstellingen blijven de rest van het schooljaar gesloten en leerlingen moeten onderwijs op afstand blijven volgen. Gezinnen, kinderen en ouderen die door ons worden geholpen, kijken uit naar het moment dat onze reguliere activiteiten weer kunnen plaatsvinden. Ze missen het erg om daaraan mee te kunnen doen.