Corona in Oost-Europa

In gesprek met 3 veldland-directeuren: Sarkis (Bulgarije), Monika (Albanië) en Dalibor (Bosnië en Herzegovina)

“De naweeën zullen nog jarenlang voelbaar zijn”

Nu hier de coronamaatregelen in enigszins versoepeld zijn, durven steeds meer mensen weer een beetje vooruit te kijken. Veel Nederlanders zijn zelfs op vakantie gegaan. Maar in Oost-Europa is er nog steeds weinig licht aan de horizon. Sterker nog, veel mensen zijn erg bang voor wat hen nog te wachten staat. Dalibor, Monika en Sarkis, alle drie directeur van Zending over Grenzen in een van de veldlanden waar wij actief zijn, zijn bezorgd over de toekomst. "We hebben nog geen idee hoe groot de impact gaat zijn op de economie", zegt Dalibor, onze directeur in Bosnië en Herzegovina. Monika, directeur in Albanië, zegt: "De naweeën van deze pandemie zullen nog jarenlang voelbaar zijn." 

"De grootste uitdaging is de groeiende werkloosheid", zegt Sarkis vanuit Bulgarije. De mensen aan de onderkant van de samenleving worden het hardst geraakt. Velen van hen hebben geen opleiding gehad en wie dat wel heeft, is vaak opgeleid als loodgieter, metselaar of schilder. Juist voor deze beroepsgroepen is het steeds moeilijker om werk te vinden, vertelt Monika. 

"Sommige mensen raken zelfs hun huis kwijt."Ook in de toeristische sector vallen zware klappen. Steden zoals Durrës in Albanië en Mostar in Bosnië en Herzegovina, zijn voor een groot deel afhankelijk van toerisme, maar de meeste toeristen vermijden deze plekken. Arme inwoners die moesten rondkomen van seizoenswerk in deze branche, komen nu in de problemen. 

"Veel kansarme mensen werkten noodgedwongen zonder arbeidscontract en nu ze hun baan kwijt zijn, hebben ze geen recht op een werkloosheidsuitkering", zegt Sarkis. "Sommige mensen raken zelfs hun huis kwijt." Naast de groeiende werkloosheid zijn de prijzen van basale voedingsproducten ook nog gestegen, wat het extra zwaar maakt. 

Schoolachterstand

Corona heeft niet alleen een enorme impact op de situatie van kansarme volwassenen in Oost-Europa, ook voor kinderen zijn de gevolgen groot. "De kinderen zijn niet naar school geweest sinds het begin van maart en ze kunnen niet eerder naar school dan half september", zegt Sarkis over de situatie in Bulgarije. Voor leerlingen in de Albanese stad Durrës was het afgelopen schooljaar nog chaotischer. Het schoolrooster werd in het eerste halfjaar verstoord door de aardbeving van november 2019 en daarna in het tweede halfjaar nog een keer door corona. 

Ook in Oost-Europa volgden de meeste leerlingen thuis online lessen, maar kinderen uit kansarme gezinnen hebben niet de technologische middelen om online te kunnen studeren. Zij misten daardoor veel van de lesstof en kregen een grote achterstand. Normaal gesproken kunnen leerlingen die thuis geen computer of laptop hebben hun online opdrachten vaak doen bij onze naschoolse opvang, maar vanwege overheidsmaatregelen, moesten de activiteiten van de naschoolse opvang voorlopig stoppen. 

Boodschappen en voedselpakketten

Ook op geestelijk vlak zijn er zorgen. Zo kan in Albanië met de nieuwste regels nog maar de helft van de mensen naar de kerk; kinderen en ouderen worden niet toegelaten. De kerken hebben met veel uitdagingen te maken en vrezen dat het veel tijd zal kosten voordat de dingen weer zijn zoals voorheen. Ook veel van onze lokale christelijke activiteiten en bijeenkomsten kunnen nog steeds niet plaatsvinden.

Hoewel veel reguliere activiteiten niet meer konden doorgaan, konden we tijdens de maanden van lockdown wel de meest noodzakelijke hulp blijven bieden. Er werden bijvoorbeeld maaltijden en boodschappen uitgedeeld aan mensen die hun huis niet uit konden. Juist in deze tijd is onze hulp aan kwetsbare mensen in Oost-Europa hard nodig. "Op langere termijn zal de nood waarschijnlijk veel groter zijn dan de hulp die geboden kan worden", concludeert Dalibor. "We hopen dat onze Voedselpakkettenactie aan het einde van dit jaar veel goeds kan doen."

LEES ONZE VERHALEN

Het laatste nieuws

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde