De lasten verlichten

voedselpakkettenactie in Roemenië

Iets van Gods overvloedige liefde en voorziening laten zien

In het Roma-dorp in Roemenië waar Mariuca* en haar familie elke dag een overlevingsstrijd voeren is Kerstmis geen feest, maar een extra bevestiging van hun schrijnende armoede en hun voortdurende worsteling om in hun basisbehoeften te voorzien. Zending over Grenzen hoopt dit gezin en duizenden anderen juist de andere kant van Kerstmis te laten zien via de Voedselpakkettenactie: dat Jezus’ liefde nooit zal vergaan en dat er hoop is.

Vier op de vijf mensen binnen de Roma-gemeenschap leeft beneden de armoedegrens. Slecht gebouwde krotten aan een rivier bezaaid met stukjes afval beschutten mensen – tevergeefs – tegen de kou. Buiten kan het in dit gedeelte van Roemenië, nabij Brezoi, min vijftien graden Celsius worden terwijl de meeste bewoners zich slechts met multiplex platen en aluminium golfplaten hiertegen kunnen beschermen. Wat dus niet werkt.

Mariuca woont in zo’n huisje met haar familie, die ’s winters vooral druk bezig is met het verzamelen van stookhout. “Dat doen we illegaal, stok voor stok”, vertelt haar tante. “We kunnen maar heel weinig per keer meenemen en dat is slechts genoeg voor een paar dagen. Daarna beginnen we weer opnieuw.” De lasten voor gezinnen in armoede zijn extra zwaar in de winter wanneer er minder werk is en de prijzen van stookhout omhoog schieten. Die lasten hoopt Zending over Grenzen lichter te maken met een Voedselpakket. Daarmee kan een gezin een maand voort, maar hopen we vooral ook iets van Gods overvloedige liefde en voorziening te laten zien.

“De thee vind ik lekker en mijn zusje houdt van de chocola die we krijgen”

“De thee vind ik lekker en mijn zusje houdt van de chocola die we krijgen”, zegt Mariuca. “Het maakt ons zo blij!” Volgens Marius Anescu, gezinscoach bij Zending over Grenzen in Roemenië, is dit een van de moeilijkste gebieden waar wij werken. Hij zegt: “Kerstmis is het perfecte moment om de mensen hier te laten zien dat Jezus’ liefde nooit vergaat en dat er hoop is!”

* vanwege privacy-redenen is dit een gefingeerde naam

Lees onze verhalen

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde