Oekraïne-blog archief

Lees hier de oudere berichtgeving die we hebben gepubliceerd rond de oorlog in Oekraïne

Oekraïne - Woensdag 06-04

Oleg Serba is onze lokale coördinator en pastor uit Slovyansk, Oekraïne. Hij brengt voedselpakketten van Rivne naar Oost-Oekraïne. Deze regio wordt momenteel hevig gebombardeerd.

Een groot deel van de bevolking is geëvacueerd, maar sommigen zijn gebleven. Binnenkort zal deze regio nog heviger aangevallen worden door Rusland, aangezien zij met hun leger oostwaarts trekken. Oleg zal de gezinnen zo lang als het kan, blijven bezoeken en hen van eten voorzien. 

Lees de vaak gestelde vragen over uw bijdrage aan de hulp in deze crisis.

Blijf alstublieft bidden voor ons land. Dank u wel.Volodymyr Brychuck, Programma Manager in Oekraïne.

Oekraïne - vrijdag 01-04

Onlangs hebben wij een lokale kerk waarmee wij samenwerken in Klevan (Oekraïne), voorzien van een grote voorraad meel. Daarmee bakken ze in deze kleine kerk nu elke dag zo’n 200-250 broden, die ze doorsturen naar de regio’s waar momenteel veel geweld plaatsvindt, zoals Kyiv, Kharkiv en Sumy. 

Medewerkster Kateryna vindt het fijn vindt dat ze haar hobby nu kan gebruiken om anderen te helpen. Een maand geleden hadden onze lokale medewerkers het niet voor mogelijk gehouden dat hun landgenoten te maken zouden krijgen met echte honger. Ze bidden dag en nacht voor hun volk en hun land en ze doen alles wat ze kunnen, om hun levens te redden.  

Helaas is nu ook Klevan aangevallen door Russische rakketten. Het doel was een oliedepot, dichtbij woongebieden, waarna brand uitbrak. We hebben nog geen informatie over eventuele slachtoffers. Ook in Dubno en Lutsk zijn oliedepots onder vuur genomen, waarna grote branden ontstaan zijn.  

Blijf alstublieft bidden voor Oekraïne, uw steun en donaties zijn zeer waardevol!

Oekraïne - woensdag 30-03

Ondanks de oorlog, hebben onze lokale medewerkers alle 45 ouderen uit ons Ouderenzorg-programma in Oekraïne hun maandelijkse voedsel- en hygienepakketten kunnen geven in maart. Ook onze gezinscoaches hebben alle sponsorgezinnen kunnen bezoeken om hen hulpgoederen en emotionele ondersteuning te bieden. Volgens onze gezinscoach Pavlo Melnyk, waarderen de gezinnen de bezoeken van onze coaches nu extra. Samen praten en bidden geeft deze mensen verlichting.

In Rivne en Sarny zijn in totaal 950 kinderen die meedoen met onze schriftelijke Bijbelcursus. Onze lokale medewerkers hebben ook al deze kinderen bezocht om te kijken hoe het met hen gaat en om hen te steunen. Nu blijkt dat veel van hun ouders ook mee willen doen met de cursus, omdat ze meer over de Bijbel willen leren. Juist nu willen mensen graag het Woord van God en woorden van hoop horen. Iedereen bidt en vraagt God om bescherming en vrede, of ze nu gelovig zijn of niet. Hoe vreselijk de oorlog ook is, het is fijn dat meer en meer mensen zich tot Jezus richten en hun hoop op God vestigen.

Nederland - dinsdag 29-03

Flevo Weekend Show in actie voor Oekraïne

ALMERE - De Flevo Weekend Show, het radioprogramma van Omroep Almere, gaat een samenwerkingsverband aan met Zending over Grenzen in Almere.

“Op 12 maart hadden wij een speciale uitzending over Oekraïne waarbij wij in de live uitzending Goede Doelen hebben gebeld, waaronder Zending over Grenzen. Wij willen hier graag mee verder gaan”, vertelt DJ René Homan. “Het is de bedoeling dat wij kleding en andere noodzakelijk artikelen gaan verzamelen voor de vluchtelingen in Oekraïne. Wij hebben ook een actie georganiseerd waarbij er binnenkort gezinnen kunnen worden opgehaald uit Polen.” 
Er is een speciale Facebook pagina aangemaakt: Flevo Weekend Show voor Oekraïne. “Mochten de luisteraars van Omroep Almere nog suggesties of andere ideeën hebben, of dat er vrijwilligers zijn die ons willen helpen, dan horen wij dat graag”, aldus René. Mailen kan naar het speciale mailadres FlevoWeekendShow.Oekraïne@outlook.com

Moldavië / Oekraïne - dinsdag 22-03

Gisteren is het 2e transport gedoneerde aardappelen, uien, bloem en witte kool (ruim 21.000 kg) vanuit Nederland in Moldavië aangekomen. De groenten worden vandaag naar de kerken, gezinnen en centra gebracht waar vluchtelingen opvangen worden. Op deze plekken worden de groenten gebruikt om maaltijden van te koken of om verder uit te delen.

Tijdens het geven van praktische hulp, worden onze medewerkers ook geconfronteerd met de trauma's van vluchtelingen. Zo stond onze medewerker Dima een vrouw bij die plotsklaps begon te schreeuwen, te huilen en wegrende. Dima kon haar net op tijd opvangen toen de vrouw flauwviel: ze had net te horen gekregen dat haar beide zoons in Oekraïne gedood waren. Bid alstublieft voor de vluchtelingen en hun trauma's, maar ook voor wijsheid en voor de mentale gesteldheid van onze medewerkers.

Samen met vrijwilligers uit Sarny in Oekraïne en enkele vluchtelingen die in Chudel en Sarny onderdak hebben gevonden, hebben onze lokale medewerkers afgelopen vrijdag zo’n 1000 voedselpakketten ingepakt voor verdere verspreiding in Oekraïne.

Bosnië en Herzegovina - dinsdag 22-03

In samenwerking met een lagere school en een radiostation, hebben we wat ontspanning en plezier kunnen organiseren voor vluchtelingen in het zuiden van Bosnië Herzegovina. Met de aanwezige 130 kinderen en moeders hebben we spelletjes gedaan, gedanst, er was animatie en muziek. Daarnaast kreeg iedereen een warme maaltijd, speelgoed, schoolspullen, eten en een gevulde schoenendoos met cadeautjes. Deze mensen konden wel even een zorgeloos moment gebruiken. 

Nederland - donderdag 16-03

De spullen die vorige week extra zijn ingezameld (en ook spullen die gedoneerd zijn door mensen in onze reguliere containers), gaan vandaag op transport naar Oost-Europa, het merendeel voor de Oekraïense vluchtelingen.

Westcon, een mooi en betrokken bedrijf in Houten, heeft haar 130 werknemers enthousiast gemaakt om verzorgings- en hygiëneartikelen online te bestellen bij de drogist voor Oekraïne en bij ons af te leveren. Heel erg bedankt!

Oekraïne - woensdag 15-03

Regelmatig hebben we contact met onze coördinator Oleg uit Oekraïne, om te horen over de laatste stand van zaken. Inmiddels heeft hij zijn eigen gezin naar de grens van Polen gebracht, vanwaar ze verder zullen reizen naar Duitsland. Zelf besloot hij echter terug te keren naar Oost-Oekraïne, om de gezinnen en ouderen uit onze sponsorprogramma’s bij te staan. Hij zegt: ‘De situatie is extreem zwaar. Mensen overnachten in schuilkelders. Winkels hebben bijna geen spullen meer. De vijand gaat vreselijk tekeer; ze plunderen, ze doden, ze bedreigen, ze verkrachten. Maar we bemoedigen elkaar met woorden uit de Bijbel en zijn dankbaar voor onze schuilkelder. Bid alstublieft voor ons.’

Nederland - dinsdag 14-03

OBS de Haarschool in Holten heeft een mooie inzamelactie voor Oekraïne op touw gezet. Samen met de leerlingen uit groep 8 hebben we alle gevulde dozen, voorzien van lieve teksten, in onze vrachtwagen geladen.

Op ons vaste inzameladres in Holten heeft Marinda Markvoort ook spullen voor Zending over Grenzen verzameld in haar tuinhuisje. Even sjouwen en onze vrachtwagen is vol en het tuinhuis leeg. Holten, super bedankt voor jullie donaties!

Meer goed nieuws: de truck met 22 ton gedoneerde wortelen, rode bieten, aardappelen en uien, is inmiddels gearriveerd in Moldavië. Onze lokale medewerkers gebruiken deze groenten voor de maaltijden die ze uitdelen aan vluchtelingen in onze buurtcentra daar. Deze week zullen er opnieuw gedoneerde etenswaren die kant op gaan.

Nederland - vrijdag 11-03

Op vrijdag 11 maart hebben we samen met Hoogendoorn Projectbeplanting en Marieke Duijts Communicatie een inzamelingsactie voor Oekraïne gehouden in het centrum van Houten. In totaal hebben we 2 vrachtwagens met kleding, schoenen, beddengoed, hygiënemateriaal en houdbaar voedsel ingezameld. De vrijgevigheid en het verlangen om iets te kunnen doen was hartverwarmend. Bedankt iedereen die heeft bijgedragen!

Moldavië - dinsdag 08-03

Vanuit Palanca (Moldavië) worden Oekraïense vluchtelingen vervoerd naar Roemenië, Polen en verder. Wij zijn erbij om maaltijden uit te delen en onderdak te bieden voor diegenen die een nachtje op vervoer moeten wachten. Zelf hebben wij ook bussen gehuurd om mensen te vervoeren naar de volgende stop op hun route.

In een slaapzaal in Palanca (Moldavië) waar we vluchtelingen momenteel onderdak bieden, vond een vrijwilliger een briefje van een Oekraïens gezin. Daarop stonden hartjes en was ‘Heel erg bedankt! Jullie zijn geweldig!’ te lezen. Wij zijn blij dat we iets kunnen beteken voor diegenen die zorg nodig hebben. Deze tekening is geadresseerd aan iedereen die de mensen in Oekraïne steunt, aan ze denkt en voor ze bidt.

Moldavië / Oekraïne - maandag 07-03

Uitdelen voedsel aan groeiende aantallen vluchtelingen

Onze coördinator in Moldavië berichtte afgelopen zaterdag dat hij met de andere medewerkers van Zending over Grenzen nog altijd eten aan het uitdelen is aan vluchtelingen bij de grens tussen Moldavië en Oekraïne. 
De rijen met vluchtelingen, voornamelijk vrouwen, kinderen en ouderen, worden alsmaar langer; mensen staan wel 8-36 uur te wachten bij temperaturen van -7. De mannen blijven in Oekraïne, velen van hen blijven om te vechten. Zaterdag was de instroom verdubbeld, vergeleken met de dag daarvoor. De twee rijen voor de grens in Palanca waar hij aan het werk is, waren wel 3 km lang. De meeste mensen hebben geen geld, behalve wat Oekraïense grivna’s, die inmiddels niets meer waard zijn. 

De kerken waar wij mee samenwerken verzetten enorm veel werk, door vervoer, eten en onderdak te bieden. Onze coördinator heeft zelf inmiddels 7 vluchtelingen in zijn huis opgenomen. 

Kinderen met kanker in veiligheid gebracht

Zending over Grenzen heeft afgelopen vrijdag week acht kinderen met kanker en hun ouders uit Oekraïne gehaald en naar een oncologiekliniek in Polen gebracht.
De kinderen en hun ouders hadden onderdak gezocht in een kerk vlakbij Kiev na het begin van de invasie op 24 februari. Stanislav, onze plaatselijke manager, heeft hen in een busje van Zending over Grenzen opgehaald en hen naar een lokale kerk in het noorden van Oekraïne gebracht, waar ze even konden rusten en eten voordat ze verdergingen. Een oncologiekliniek in Polen gaat dat de kinderen verder behandelen.

Volgens Volodymyr, onze programma manager in Oekraïne, bidden onze medewerkers elke dag tijdens het ochtendgebed voor de veiligheid van de vluchtelingen. Veel vluchtelingen reizen door West-Oekraïne op weg naar Polen. We proberen zoveel mogelijk samen te werken met lokale kerken. Zij helpen vluchtelingen door ze van eten en hygiëneartikelen te voorzien.

Oekraïne / Nederland - vrijdag 04-03

In de keukens van de lokale kerken in Oekraïne bereiden de lokale medewerkers van Zending over Grenzen warme maaltijden voor vluchtelingen en soldaten, die ze in warmhoudverpakkingen meenemen. Onze medewerkers rijden naar Kiev om voedselpakketten uit te delen en vluchtelingen op te halen. De vluchtelingen – hoofdzakelijke vrouwen en kinderen - brengen ze naar het westen, waar ze tijdelijk een onderkomen in de kerk en een hotel in Sarny krijgen. 
Onze sponsorgezinnen en onze medewerkers zijn gelukkig allemaal ongedeerd.

Een Nederlands bedrijf laadt vandaag in Nederland een truck met:

  • 7.500 kg wortelen
  • 7.500 kg rode bieten
  • 4.000 kg aardappelen
  • 3.000 kg uien 

Dit wordt door het bedrijf gedoneerd. Deze truck rijdt morgen naar onze buurtcentra in Moldavië. Onze 6 buurtcentra in Moldavië worden nu gebruikt als slaapplek en gaarkeuken voor vluchtelingen uit Oekraïne. Wij zijn dit bedrijf enorm dankbaar!

Voedsel uitgiftepunt van Zending over Grenzen

WAT KAN IK DOEN?

René Homan en Hessel Schaap

Vluchtelingen opvang in Moldavië

Kinderprogramma in Bosnië en Herzegovina

Inzameling in Houten

Eten inladen in Slavyansk

Gearriveerde aardappelen en wortelen in Moldavië

Lees onze verhalen

Het laatste nieuws

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde