Deze website maakt gebruik van cookies om ons (anoniem) te informeren over het gebruik van de website. En ook om het u te vergemakkelijken te kunnen posten op uw sociale netwerk site.

ZENDING OVER GRENZEN
"alleen samen"

Liveblog Corona in Oost-Europa

RS6352_Coordinator Delivers Food Parcels To A Needy Family In Sarny Ukraine _05Vanuit onze veldlanden worden wij goed op de hoogte gehouden van de situatie in Oost-Europa. Net als in Nederland zijn er daar veel beperkende maatregelen genomen. In vrijwel alle landen zijn samenkomsten verboden en moet sociaal contact zoveel mogelijk worden vermeden, waardoor onze veldwerkzaamheden niet op de normale manier kunnen worden uitgevoerd. Onze collega's proberen binnen de beperkingen die door hun regeringen worden opgesteld, zoveel mogelijk mensen te blijven helpen.

 

 

Zorgen over toekomst Oost-Europa (update 22 juli)


Nu hier de coronamaatregelen in enigszins versoepeld zijn, durven steeds meer mensen weer een beetje vooruit te kijken. Veel Nederlanders zijn zelfs op vakantie gegaan. Maar in Oost-Europa is er nog steeds weinig licht aan de horizon. Sterker nog, veel mensen zijn erg bang voor wat hen nog te wachten staat. Dalibor, Monika en Sarkis, alle drie directeur van Zending over Grenzen in een van de veldlanden waar wij actief zijn, zijn bezorgd over de toekomst. "We hebben nog geen idee hoe groot de impact gaat zijn op de economie", zegt Dalibor, onze directeur in Bosnië en Herzegovina. Monika, directeur in Albanië, zegt: "De naweeën van deze pandemie zullen nog jarenlang voelbaar zijn."

 

"De grootste uitdaging is de groeiende werkloosheid", zegt Sarkis vanuit Bulgarije. De mensen aan de onderkant van de samenleving worden het hardst geraakt. Velen van hen hebben geen opleiding gehad en wie dat wel heeft, is vaak opgeleid als loodgieter, metselaar of schilder. Juist voor deze beroepsgroepen is het steeds moeilijker om werk te vinden, vertelt Monika.

Ook in de toeristische sector vallen zware klappen. Steden zoals Durrës in Albanië en Mostar in Bosnië en Herzegovina, zijn voor een groot deel afhankelijk van toerisme, maar de meeste toeristen vermijden deze plekken. Armere inwoners die moesten rondkomen van seizoenswerk in deze branche, komen nu in de problemen.

"Veel kansarme mensen werkten noodgedwongen zonder arbeidscontract en nu ze hun baan kwijt zijn, hebben ze geen recht op een werkloosheidsuitkering", zegt Sarkis. "Sommige mensen raken zelfs hun huis kwijt." Naast de groeiende werkloosheid zijn de prijzen van basale voedingsproducten ook nog gestegen, wat het extra zwaar maakt.

 

Schoolachterstand

Corona heeft niet alleen een enorme impact op de situatie van kansarme volwassenen in Oost-Europa, ook voor kinderen zijn de gevolgen groot. "De kinderen zijn niet naar school geweest sinds het begin van maart en ze kunnen niet eerder naar school dan half september", zegt Sarkis over de situatie in Bulgarije. Voor leerlingen in de Albanese stad Durrës was het afgelopen schooljaar nog chaotischer. Het schoolrooster werd in het eerste halfjaar verstoord door de aardbeving van november 2019 en daarna in het tweede halfjaar nog een keer door corona.

Ook in Oost-Europa volgden de meeste leerlingen thuis online lessen, maar kinderen uit kansarme gezinnen hebben niet de technologische middelen om online te kunnen studeren. Zij misten daardoor veel van de lesstof en kregen een grote achterstand. Normaal gesproken kunnen leerlingen die thuis geen computer of laptop hebben hun online opdrachten vaak doen bij onze naschoolse opvang, maar vanwege overheidsmaatregelen, moesten de activiteiten van de naschoolse opvang voorlopig stoppen.

 

Boodschappen en voedselpakketten

Ook op geestelijk vlak zijn er zorgen. Zo kan in Albanië met de nieuwste regels nog maar de helft van de mensen naar de kerk; kinderen en ouderen worden niet toegelaten. De kerken hebben met veel uitdagingen te maken en vrezen dat het veel tijd zal kosten voordat de dingen weer zijn zoals voorheen. Ook veel van onze lokale christelijke activiteiten en bijeenkomsten kunnen nog steeds niet plaatsvinden.

Hoewel veel reguliere activiteiten niet meer konden doorgaan, konden we tijdens de maanden van lockdown wel de meest noodzakelijke hulp blijven bieden. Er werden bijvoorbeeld maaltijden en boodschappen uitgedeeld aan mensen die hun huis niet uit konden. Juist in deze tijd is onze hulp aan kwetsbare mensen in Oost-Europa hard nodig. "Op langere termijn zal de nood waarschijnlijk veel groter zijn dan de hulp die geboden kan worden", concludeert Dalibor. "We hopen dat onze Voedselpakkettenactie aan het einde van dit jaar veel goeds kan doen."

 

Update (11 juni)


In onze veldlanden zijn er nog steeds beperkingen van kracht. Hoewel er verschillen zijn in regels tussen de landen, moeten in alle veldlanden onze medewerkers nog steeds mondkapjes dragen en fysiek afstand bewaren en grote bijeenkomsten zijn niet toegestaan. In sommige landen geldt nog steeds een noodtoestand, maar in sommige landen zijn vanaf eind mei de maatregelen versoepeld. Gehoopt wordt dat alle beperkingen eind juni worden opgeheven.

Wat betreft ons werk gaat het uitdelen van maaltijden en voedsel- en hygiënepakketten nog steeds door. Coördinators hebben veelal telefonisch contact met families en waar mogelijk gaan ze bij sommige families op bezoek, waarbij de maatregelen in acht worden genomen. Wanneer de naschoolse activiteiten en gaarkeukens weer kunnen opstarten, is afhankelijk van wanneer groepsbijeenkomsten weer zijn toegestaan. In Albanië, Moldavië en Oekraïne kunnen onze medewerkers weer deels op kantoor werken. In Bosnië en Herzegovina, Bulgarije en Roemenië moeten medewerkers voorlopig nog even vanuit huis werken. Halverwege juni wordt de situatie daar opnieuw beoordeeld.

Vanwege het verbod op grote bijeenkomsten, waarvan wordt verwacht dat ze in juni en juli nog blijven gelden, zijn tot onze grote spijt reserveringen voor de Zomerkampen geannuleerd. In Oekraïne en Bulgarije is nog niets geannuleerd, omdat het daar misschien mogelijk is om de zomerkampen uit te stellen tot augustus. Desondanks willen we de kinderen in Oost-Europa niet vergeten deze zomer. Onze medewerkers zoeken naar andere mogelijkheden om hen een onvergetelijke tijd te bezorgen.

 

Situatie per land (29 april)


Hieronder kunt u per land lezen hoe de werkzaamheden zijn aangepast aan de situatie. We blijven deze pagina aanvullen met actuele informatie.

 

Albanië

Voor Albanië is dit de tweede ramp in korte tijd. Het land kampt nog steeds met de gevolgen van de aardbeving van 26 november vorig jaar. Activiteiten in de buurtcentra en gaarkeukens, Engels cursussen en Bijbelstudies kunnen door maatregelen voorlopig niet plaatsvinden. Mensen die normaal gesproken een maaltijd krijgen in een van de gaarkeukens, krijgen nu een pakket met voedselproducten thuis. Onze medewerkers in Albanië werken tot nog toe vanuit kantoor met gepaste afstand van elkaar. Medewerkers die maaltijden rondbrengen, gebruiken beschermende kleding en ontsmettingsmiddel.

In verschillende steden in Albanië hebben mensen uit de Romagemeenschap geprotesteerd vanwege gebrek aan eten. Velen van hen verdienen hun geld met het verzamelen en verkopen van oud ijzer en andere afvalmaterialen. Door de maatregelen van de overheid kunnen ze dit niet meer doen of ze riskeren hoge boetes.

 RS6374_Making Sandwiches For The Children (2)

Bosnië en Herzegovina

In Bosnië en Herzegovina waren onze gaarkeukens in de eerste weken van de uitbraak nog geopend. Mensen konden hier om de beurt hun maaltijd ophalen. Doordat de maatregelen in het land zijn aangescherpt is deze situatie veranderd. In twee van de gaarkeukens worden maaltijdpakketten voor een hele week uitgedeeld en in de derde gaarkeukens krijgen ouderen een warme maaltijd thuis bezorgd. Die wordt voor hun deur achtergelaten om het contact te beperken. Coördinators van het sponsorprogramma doen alleen de meest essentiële dingen en blijven in contact met de gezinnen via de telefoon om hen te bemoedigen en emotioneel en geestelijk te steunen. Een andere manier waarop gezinnen in Bosnië en Herzegovina op dit moment geholpen worden is met groentezaden die via de pakketjesbezorgdienst bij hen thuis worden bezorgd. Zo kunnen gezinnen in de komende weken thuis hun moestuin inzaaien.

RS6314_DSCN4726[1]

Bulgarije

Ook in Bulgarije zijn alle samenkomsten verboden en dat betekent dat samenkomsten van al onze projecten afgelast zijn, zoals van de naschoolse opvang, de vakopleidingen, christelijke samenkomsten en de clubs voor gehandicapten en ouderen. Activiteiten van de gaarkeukens gaan nog wel door, maar anders dan gewoonlijk. Medewerkers bezorgen voedselpakketten aan gezinnen en ouderen. Coördinators blijven in contact met sponsorgezinnen via de telefoon en komen alleen bij hen langs in geval van nood. In deze crisissituatie zijn de daklozen de meest kwetsbare groep. Onze collega's blijven dagelijks maaltijden aan hen verstrekken, waarbij de veiligheid in het oog wordt gehouden. De medewerkers dragen maskers en zorgen dat er genoeg onderlinge afstand wordt gehouden.

Voor Romagezinnen is de huidige situatie erg moeilijk. Veel gezinnen leven in overvolle, arme gemeenschappen. Het handhaven van regels zoals het bewaren van voldoende afstand en een goede hygiëne zijn feitelijk onhaalbaar. Persbureau Reuters meldt dat in verschillende dorpjes in het zuiden van Bulgarije speciale maatregelen zijn genomen voor Romawijken. Binnen de dorpsgrenzen worden wijken afgesloten, omdat gevreesd wordt dat Bulgaarse Roma die recentelijk uit West-Europa teruggekomen zijn, het coronavirus meegenomen hebben.

Naast de Romagemeenschap, zijn de daklozen ook enorm kwetsbaar in deze crisis, omdat ze geen eigen plek hebben waar ze in isolatie kunnen zijn. Medewerkers en vrijwilligers in Bulgarije maakten begin deze maand 500 mondkapjes die onder andere uitgedeeld werden aan daklozen. Ze waren hiervoor erg dankbaar, omdat ze het zich niet kunnen veroorloven om deze zelf te kopen.

RS6275_Food Deliveries During Quarantine - Stefan Voda Area (2)

Moldavië

In Moldavië zijn alle geplande vieringen van Zending over Grenzen voor de komende periode geannuleerd en er vinden voorlopig geen activiteiten plaats in de buurtcentra en partnerkerken. Het contact tussen onze medewerkers en mensen die worden geholpen, is minimaal. Toen samenkomsten werden verboden in het hele land, konden in de eerste week nog maaltijden worden bereid voor gaarkeukens en het straathulpproject. De warme maaltijden werden bij mensen thuis bezorgd of de mensen werden uitgenodigd om de maaltijden af te halen. Naarmate de beperkingen strenger werden, moesten er aanpassingen worden gedaan. Sinds deze week bezorgen medewerkers van de gaarkeukens pakketten met producten om zelf maaltijden te bereiden, in plaats van de warme maaltijden. Daklozen die afhankelijk zijn van het straathulpproject ontvangen pakketten met ingemaakte maaltijden die niet per se verwarmd hoeven worden. De lokale medewerkers hebben er alles aan gedaan om in de basisbehoeften te voorzien van de kinderen en gezinnen uit onze overige programma's, door het rondbrengen van voedsel- en hygiënepakketten met genoeg voor de komende vier tot zes weken.

Een paar weken geleden berichtten we over de moeder van een van onze sponsorgezinnen in Moldavië. Zij was besmet geraakt met het coronavirus. Nadat de rest van het gezin was getest, bleek dat zij ook allemaal besmet waren geraakt, hoewel zij niet zulke ernstige symptomen hadden als de moeder. Inmiddels zijn alle gezinsleden weer thuis, waar ze nog een periode in quarantaine moeten blijven. In die tijd ontvangen ze voedingsproducten van onze medewerkers.

RS6279_Children In Leova Receiving Food Parcels At Home (1)

Oekraïne

In Oekraïne kunnen medewerkers van het sponsorprogramma momenteel geen gezinnen bezoeken en er kunnen geen gedoneerde goederen worden uitgedeeld aan de sponsorgezinnen. Ook mogen coördinators en vrijwilligers van het kindsponsorprogramma niet de instellingen bezoeken waar de kinderen wonen. De verschillende christelijke activiteiten kunnen voorlopig niet doorgaan, omdat publieke evenementen en samenkomsten verboden zijn en het vakopleidingscentrum in Sarny is de komende tijd gesloten. Er zijn extra zorgen over Oost-Oekraïne. Zending over Grenzen deelde de afgelopen jaren voedselpakketten uit in het conflictgebied. Contact tussen het gebied dat door de overheid wordt gecontroleerd en gebieden die worden bezet door separatisten, is door de coronacrisis nog gecompliceerder geworden.

RS6343_Soup Kitchen Volunteers Delivering Hot Meals In New Conditions _Ukraine _01

Roemenië

Het kantoor in Roemenië is gesloten en medewerkers werken voornamelijk thuis. Medewerkers van de afdeling hulpgoederen in Roemenië hebben de afgelopen tijd hard gewerkt om de maandelijkse voedsel- en hygiënepakketten uit te delen. Er zijn geen activiteiten van de naschoolse opvang, maar de medewerkers daarvan delen sandwiches uit. Ouderen boven de 65 mogen in principe hun huis niet verlaten. Ouderen die door Zending over Grenzen worden ondersteund, ontvangen nog steeds regelmatig voedsel- en hygiëneproducten. De coördinators blijven telefonisch in contact met hen in deze tijd en lokale partnerkerken doen dat ook. Jonge vrijwilligers uit de kerken doen boodschappen voor hen. De ouderen laten via onze coördinators weten hoeveel waardering zij hebben voor de hulp en dat zij zo het gevoel hebben dat ze niet alleen of vergeten zijn.

Ook in Roemenië gaan mensen in de Romagemeenschappen door een zware tijd. Ouders hebben bijna geen eten om aan hun kinderen te geven. Voor het coronavirus, zochten de volwassenen elke dag naar een baantje en ze namen alles aan wat ze konden krijgen, zodat ze maar iets te eten op tafel konden zetten. Velen van hen werkten bijvoorbeeld op de vuilstort, maar nu mogen ze zelfs daar niet zijn, vanwege de veiligheidsmaatregelen die de overheid in Roemenië heeft genomen. Juist in deze tijd is onze ondersteuning in deze gemeenschappen van groot belang.

Vanaf 15 mei mogen mensen in Roemenië weer naar buiten. De lockdown in het land is dan afgelopen. Een aantal beperkingen wordt opgeheven, maar het dragen van beschermende mondkapjes is voorlopig verplicht in openbare ruimtes en het openbaar vervoer. Publieke evenementen zijn nog steeds verboden. Onderwijsinstellingen blijven de rest van het schooljaar gesloten en leerlingen moeten onderwijs op afstand blijven volgen. Gezinnen, kinderen en ouderen die door ons worden geholpen, kijken uit naar het moment dat onze reguliere activiteiten weer kunnen plaatsvinden. Ze missen het erg om daaraan mee te kunnen doen.